Az egymásra figyelés jegyében

2018.09.25. 07:00

Hatalmas érdeklődés övezte az Esélyegyenlőségi Napot

Az önkormányzat és a Molnár Gábor Műhely Alapítvány közös szervezésében idén is megtartották az Esélyegyenlőségi Napot az Agóra téren, amely rendezvény hozzávetőleg 500 fős fölötti látogatottságnak örvendett.

Borsos Renáta

Bátorságpróbákon vett részt mindenki Fotó: Györkös József

A hivatalos megnyitón a település polgármestere, Schwartz Béla köszöntötte a jelenlévőket, majd színpadi produkcióként a Hangadók Zenekar, Erdős Virág megzenésített versét, a Kollár Klemencz László által már jól ismert, Ezt is elviszem magammal című dalt játszották.

A szöveg mondanivalójához kapcsolódva, Lovas Irén, az alapítvány intézményvezetője a produkció után úgy fogalmazott, ahogy Erdős Virág írja, ami mindennap körülvesz minket, akár a tuti, akár a gagyi, akár az otthonkában utcára tett nagyi, mind mélyen érinti bennünk az Embert. Azt a fájdalmat kelti, ami összefügg az igazságtalansággal, akár történelmivel, akár a sorssal.

– Ma újra itt vagyunk mindannyian, akik minden este elviszik magukkal a sorsot, a könnyet, a dühöt, a lemondást, hogy holnap újra kezdjék a napot, hogy még többet, tudatosan tehessék a hasznosat az időssel, a sérülttel, a rászorulóval, hogy szervezzék a fedél alá jutást, hogy rendszert csempésszenek egy minden mindegy életbe, hogy a tanítással beelőzzék az elkallódást. De visszük magunkkal a reményt is, hiszen vannak kerekesszékesek, akik nem siratják magukat, hanem kosarazni hívják a diákokat, és együtt táncolnak az épekkel. Ma a színpadon szerepelnek azok a fogyatékossággal élők is, akik a tudásuk legjavát hozzák, heteken át tanulták a verseket, a táncokat, a dalokat. Nekik sokkal nehezebb, mint bármelyikünknek.

Bátorságpróbákon vett részt mindenki Fotó: Györkös József

Ezt is elviszem magammal – zárta gondolatait az intézményvezető és kifejezte köszönetét mindazon szervezeteknek, amelyek képviseltették magukat az eseményen, megmutatva, miért is dolgoznak egész évben. Lovas Irén a segítőknek, fellépő művészeknek is köszönetet mondott (a Fláre Beás zenekarnak, a rendőrség munkatársainak, az Avar Ajka Kft.-nek), amiért jelenlétükkel hozzájárultak a tartalmas naphoz. A rendezvény ismét elérte célját: a fogyatékossággal élők mindennapjaiba jobban beleláttak az épek. Óvodások, iskolások, az utca embere különféle bátorságpróbákon vett részt a sérültek kedves invitálásának engedve. Többek között kipróbálták, hogy miként lehet jelnyelvvel elmondani egymás nevét, vagy akár bekötött szemmel cipőt fűzni. A színpadon sikert aratott a Rolling Country Kerekesszékes Tánccsoport, Hidasi Réka, a Tordasi Szivárvány együttes előadása.

Az idei Esélyegyenlőségi Nap eseményeit a népszerű helyi zenekar, a Hangadók vidám koncert zárta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában