A forradalom egyik nagysága volt Brusznyai Árpád

2018.01.09. 20:00

A hatvan éve kivégzett mártírra emlékeztek Veszprémben

Fegyverrel le lehetett győzni a forradalmat, de az erkölcsi győzelem mindig az olyan példaképeké, amilyen Brusznyai Árpád volt, fogalmazott Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője az 1956-os forradalom mártírja kivégzésének hatvanadik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen kedden.

Marton Attila

A veszprémi forradalom és szabadságharc mártírját egy koncepciós per ítélete után 1958. január 9-én végezték ki. A tiszteletére emelt szobornál tartott megemlékezésen Gulyás Gergely beszédében hangsúlyozta, egy nemzet addig marad fenn, amíg Brusznyai Árpád és a hozzá hasonló hősök emlékét ápolja. Hozzátette, az 1956-os forradalom a magyarság haza- és szabadságszeretetének megnyilvánulása volt, az akkor tanúsított hősiességet világszerte csodálják. Kiemelte, 1956 forradalma nem lett volna teljes a szovjet megszállás ellen tüntető veszprémiek, pápaiak, várpalotaiak és a megyében alakuló forradalmi tanácsok nélkül.

A frakcióvezető úgy fogalmazott, a forradalom résztvevői közül emberi és erkölcsi nagyságok emelkedtek ki. Ilyen volt Brusznyai Árpád is, aki a lehető legveszedelmesebb ember volt a kommunisták számára erkölcsi tartásával, istenfélő, hazájához ragaszkodó emberként.

– Nem volt kérdés számára, hogy a forradalom ügyének szolgálatába állni erkölcsi parancs. Szabad és demokratikus országért küzdött, erkölcsi nagyságának egyik bizonyítéka, hogy a forradalom alatt is megtartotta emberségét, nem hagyta eluralkodni a bosszúvágyat. Hitt a forradalom győzelmében, abban, hogy a diktatúra fenntartóit egy szabad országban vonják majd felelősségre – mondta Gulyás Gergely. Leszögezte, az ellene folytatott koncepciós per az egyik legkirívóbb példája a kommunista diktatúrát jellemző embertelenségnek. Gulyás Gergely arról is beszélt, a szocialista önkényuralom hiába szánt felejtést a legyilkolt hősöknek, emlékük három évtizeddel a diktatúra bukása után is élénken él az utókor emlékezetében. Akit a hazája szabadságáért való kiállása miatt ölnek meg, annak az igazsága egy nemzet közös öröksége lesz, mondta.

Bélafi László, a Védegylet Veszprémért Egyesület elnöke felidézte a tíz éve közadakozásból Brusznyai Árpád tiszteletére felavatott, Melocco Miklós által készített szobor megvalósításának történetét. Hozzátette, a város méltó módon ápolja 1956 és a Veszprém Megyei Forradalmi Tanács elnökének emlékét, ebben meghatározó a Brusznyai Alapítvány és Imre Frigyesné kuratóriumi elnök munkája is.

A megemlékezésen közreműködött Tóth Loon, a Veszprémi Petőfi Színház színművésze. A rendezvényt koszorúzás és gyertyagyújtás zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában