(nem csak) nők a pult mögött

2017.10.25. 08:00

Hiányszakmát tanultak, azonnal találtak állást

Oly sok más foglalkozás mellett a bolti eladó is hiányszakmának számít manapság, erre reagálva szervezett képzést Pápán a kereskedőket és vállalkozókat képviselő Kisosz Veszprém megyei tagegyesülete.

Polgár Tibor

Az élelmiszer- és vegyiáru-eladó képzést a résztvevők és a szervezők, a tanárok is egyértelműen sikeresnek értékelték

A tanfolyam sikerét jól jelzi, hogy annak valamennyi résztvevőjét azonnali állással várja a munkaerőpiac.

Az élelmiszer- és vegyiáru-eladó képzést a résztvevők és a szervezők, a tanárok is egyértelműen sikeresnek értékelték

A sikeres záróvizsgát tevőknek OKJ-s bizonyítványt nyújtó, őket széles körű elméleti, valamint gyakorlati ismeretekkel egyaránt felvértező élelmiszer- és vegyiáru-eladó képzés három hónapig tartott – tudtuk meg Schleckmann-né Vágó Noémitől, a Kereskedők és Vállalkozók Veszprém Megyei Képviseletének oktatási vezetőjétől. A szervező társulás tagja a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének, ami megtartotta jogelődje (Kiskereskedők Országos Szövetsége) rövidített nevét, a Kisoszt. Az oktatási vezető kiemelte, a Kisosz régóta jó kapcsolatot ápol a pápai Általános Fogyasztási és Értékesítő Szövetkezettel (ÁFÉSZ), amit tovább erősít a nemrég lezárult képzés, ugyanis ezt egy hosszú távú, szoros együttműködés kezdeteként értékelik.

– Az élelmiszer- és vegyiáru-eladó tanfolyamot Szücsné Dobai Anna könyvelő ötlete alapján, illetve Czeglédi Judit, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdaságfejlesztési tanácsadója közreműködésével indítottuk el Pápán. 15 tanulóból álló csoporttal kezdtünk. Ketten családi okok miatt ugyan lemorzsolódtak, ám a végső próbatételig eljutott 13 résztvevő közül mindannyian sikeres záróvizsgát tettek a pápai ÁFÉSZ Vajda Péter-lakótelepi boltjában, ami egyébként tanfolyamhelyszínként is szolgált – nyilatkozta a Naplónak Schleckmann-né Vágó Noémi. Mint mondta, a képzés résztvevői a kereskedelem minden területén jártasságot szereztek, mint például a pult mögötti értékesítés, a kiszolgálás, a bizonylatok kitöltése, az áruismeret, emellett pedig német nyelvet is tanultak.

Varga Anita válaszol a tanfolyam záróvizsgáján Verebélyiné Krucsil Katalin pápai ÁFÉSZ-elnök és Gyeginszky Jenőné vizsgabizottsági tag kérdéseire Fotó: a szerző

A szervezők és az oktatók egyértelműen sikeresnek ítélték a tanfolyamot, szavaik szerint valamennyi tanuló szorgalmas és tanulékony volt. A most megszerzett élelmiszer- és vegyiáru-eladó OKJ-s bizonyítványukkal mindannyian azonnal el tudnak helyezkedni, ugyanis Pápán és környékén közel 30 betöltetlen állás van ezen a területen – mutatott rá a Kisosz Veszprém megyei szervezetének oktatási vezetője. Nincs is benne semmi meglepő, hogy már szervezik a következő ilyen képzést, amire rögtön jelentkeztek öten. Az említett bizonyítvánnyal akár tovább lehet lépni a boltvezető kurzus felé, illetve vendéglátó-eladó tanfolyam elindítását is tervezi a Kereskedők és Vállalkozók Veszprém Megyei Képviselete. Amint meglesz a 10-15 jelentkező, kezdődik az oktatás. – A bolti eladók, vendéglátó-eladók tekintetében is munkaerőhiány van, az ilyen képesítésekkel garantáltan el lehet helyezkedni. Elég csak annyit mondanom, hogy a mostani tanfolyam záróvizsgája után többeket már aznap felvételi elbeszélgetésre vártak – jegyezte meg Schleckmann-né Vágó Noémi.

Csizmadia Kitti és Tóth Brigitta is elégedetten szólt a sikeresen teljesített képzésről, ami elmondásuk szerint rengeteg hasznos tapasztalattal szolgált számukra. Hozzátették, a tanfolyam nem volt könnyű, de az oktatók mesterien tanítottak és nagyon segítőkészek voltak, nem utolsó sorban pedig remek közösség alakult ki a résztvevőkből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában