hazámat szolgálom

2017.10.01. 09:00

Honvédelmi csapatversenyen vettek részt a pápai középiskolások

A Petőfi Sándor Gimnázium csapata nyerte meg a pápai középiskolások számára első alkalommal megtartott, Hazámat szolgálom elnevezésű honvédelmi csapatversenyt, melynek az MH Pápa Bázisrepülőtér adott otthont.

Polgár Tibor

A szellemi és fizikai feladatokat felvonultató megmérettetést a Pápai Honvéd Bajtársi Klub hívta életre azzal a céllal, hogy elősegítse a fiatalok hazafiasságra, valamint egészséges, sportos életmódra való nevelését, nem utolsósorban pedig népszerűsítse köreikben a honvédséget, a katonai pályát. A város hat középiskolájának hirdették meg a versenyt, amire valamennyi oktatási intézmény delegált egy-egy csapatot.

A pápai katonai bázis Csapatművelődési Otthonában kezdődő összetett próbatétel honvédelmi totóval indult, melynek során Pápához, a helyi repülőtér múltjához és jelenéhez, a Magyar Honvédséghez, a NATO-hoz, továbbá a Pápán állomásozó Nehéz Légiszállító Ezredhez kapcsolódó kérdéseket kellett megválaszolni. Ezután a versenyzők az egészségügyi ismereteikről adtak számot elméleti és gyakorlati feladatokon keresztül, majd pedig következett a hat elemből álló, mintegy 500 méter hosszú akadálypálya. Ezen a diákok gyakorló gépkarabélyt és egy lőszeres ládát cipelve haladtak végig, miközben többféle akadály – például függőleges hálón való átjutás, súlyhúzás, kúszófolyosó, vagy éppen sebesültszállítás – nehezítette a dolgukat. Zárásként lövészet volt terítéken: személyenként öt lövést kellett leadni légfegyverrel egy körülbelül tíz méter távolságra lévő célra.

A pápai honvédelmi csapatverseny résztvevői és a szervezők közül néhányan Fotó: Polgár Tibor

Kísérőprogramként a fiataloknak bemutatták az MH Pápa Bázisrepülőteret, az itt folyó munkát, míg a toborzóiroda munkatársai a katonává válás lehetőségeiről, a honvédelmi hivatásról tájékoztatták a jelenlévőket. Az eredményhirdetésen Áldozó Tamás, Pápa polgármestere gratulált a vetélkedő valamennyi résztvevőjének, illetve a szervezőknek. Mint mondta, a magyar honvédség a mostani időszakban nagyon sok jó példával szolgált, különösen sokat tett az országért és a lakosságért, amiért rendkívül büszkék lehetünk a katonáinkra. A városvezető hozzátette, Pápán is egyre jobb katonának lenni, egyre jobb körülmények között lehet szolgálni a hazát.

A Hazát szolgálom elnevezésű honvédelmi csapatversenyen a Petőfi Sándor Gimnázium végzett az élen, a második a Türr István Gimnázium lett, a harmadik helyre pedig református gimnázium ért oda. Az összes résztvevő kapott honvédelmi ajándékcsomagot, illetve az önkormányzat jóvoltából uszodabérletet. Farkasdi Lajos, a Pápai Honvéd Bajtársi Klub elnöke a Naplónak nyilatkozva kiemelte, a szervezés során fontos szempont volt, hogy egyik versenyző se távozzon üres kézzel a reptérről, és minél pozitívabb élményekkel gazdagodjanak a fiatalok. Az ajándéközönben a győztes csapatnak egy emlékszobor is járt, továbbá Áldozó Tamás felajánlása nyomán egy impozáns könyv, ami a Magyar Királyi Légierő történetét mutatja be. Farkasdi Lajos úgy fogalmazott, a honvédelmi vetélkedő egyértelműen sikeres volt, minden bizonnyal folytatása is lesz, és amennyiben lehet, szeretnék még jobban kibővíteni a versenyt. A megmérettetést a Pápai Honvéd Bajtársi Klub, az MH Pápa Bázisrepülőtér, a Honvéd Ezüst Nyíl Sportegyesület, valamint az „Eskün innen, Obsiton túl” Honvédelmi Alapítvány szervezte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában