Örökre beírta magát a város történetébe

2019.04.08. 20:00

Horváth Balázsra emlékeztek tisztelői Veszprémben

Két esztendeje avatták fel Horváth Balázs egykori miniszterelnök-helyettes emléktábláját a Városháza falán. A jubileum kapcsán hétfőn délután pályatársai és tisztelői a politikus domborművénél emlékeztek.

Juhász-Léhi István

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Weingartner József, a KDNP megbízott városi elnöke Horváth Balázs életútját ismertette. Az MDF alapító tagja a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnáziumban érettségizett, az ELTE-n szerzett diplomát. Először Pápán, majd Veszprémben volt ügyvédjelölt. Ő volt a rendszerváltás utáni első belügyminiszter, bukását 1990 decemberében a „taxisblokád” okozta. Szeretett vitorlázni, hobbija a lovastusa volt.

 

Egy olyan ember emléke előtt tisztelgünk, aki történelmi léptékekben mérve nem is olyan régen tevékenykedett közöttünk, mégis életművét és munkásságát nyugodtan nevezhetjük történelminek, ezt már Ovádi Péter országgyűlési képviselő mondta ünnepi beszédében. Úgy vélte: Horváth Balázs a rendszerváltás időszakában volt stabil és határozott államférfi. Olyan ember, akire akkoriban Magyarországnak és Veszprémnek szüksége volt.

Horváth Balázs a kiszámíthatatlanságok korában volt kiszámítható és becsületes ember, fogalmazott Ovádi Péter. Az egykori miniszterelnök-helyettes azokban az időkben is ember tudott maradni. Filozófiája ma is érvényes, de nem csak Magyarországon, hanem a világ bármely jogállamában: „Az igazat nem hamisítom, a hamisat nem igazítom”. Horváth Balázs örökre beírta magát a város történetébe, szelleme pedig a mai napig itt van közöttünk, mondta a képviselő.

Az ünnepség végén koszorút helyezett el mások mellett Porga Gyula polgármester és Latorczai János, a KDNP Veszprém megyei elnöke is az egykori politikus emléktáblájánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában