Nevelőszülő kerestetik

2019.02.19. 11:00

Huszonháromezer gyerek vár új otthonra

Félévvel ezelőtt kezdtük el a nevelőszülői programot, amellyel szeretnénk elérni, hogy erőteljesebben halljuk azoknak a hangját, akik úgy gondolják: hivatásukként fogják megélni,hogy másokon segítsenek, a saját családjukba befogadnak egy fiatalt vagy egy gyermeket.

Szabó Péter Dániel

Campanari-Talabér Márta polgármester és Fülöp Attila államtitkár gratulál a rajzpályázaton díjazott hétesztendős Bogdán Rolandnak Fotó: Szabó Péter Dániel

Sokszor ehhez nem kell több egy kis bátorságnál. Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára mondta el mindezt a Nevelőszülő kerestetik! program Veszprém megyei állomásán hétfőn este a várpalotai Jó Szerencsét Művelődési Központban. A politikus hangsúlyozta, Magyarországom mintegy 23 ezren vannak a gyermekvédelem rendszerében, az az egy Várpalota nagyságú város lélekszámának megfelelő számú gyermek vár új otthonra. A közösségünk szempontjából nagyon nem mindegy, hogy mi történik ezekkel a gyerekekkel a jövőben.

Akik nevelőszülőként csatlakoznak a programhoz, ily módon nemcsak egy-egy fiatalt, hanem egy egész nemzetet segítenek – emelte ki Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

Campanari-Talabér Márta polgármester és Fülöp Attila államtitkár gratulál a rajzpályázaton díjazott hétesztendős Bogdán Rolandnak Fotó: Szabó Péter Dániel

– Ha egy gyermeknek nem adatik meg, hogy vér szerinti szülei beteljesítsék fontosságában semmi máshoz nem fogható küldetésüket, akkor olyan emberekre kell bízni őt, akik be tudják tölteni ezt a nehéz, de gyönyörű hivatást. Olyanokra, akik tudják, hogy a családot egyetlen intézmény sem pótolhatja. Ezért kezdődött meg a nevelőszülők képzése és toborzása, ezért költ az állam minden korábbinál többet erre a programra, ezért minősül immár foglalkoztatási jogviszonynak a nevelőszülői munka, melynek járandósága is érzékelhető mértékben nőtt az elmúlt esztendőben. Nagykövetek ők, akik azt hirdetik: még a vérségi köteléknél is van erősebb kapocs, ami összetart bennünket, ez pedig az emberség – mondta el az összegyűltek előtt Campanari-Talabér Márta, a házigazda Várpalota város polgármestere.

A folytatásban a nevelőszülő-hálózatban élő gyermekek adtak verses-zenés műsort a színpadon, majd átadták a Lehetetlen nincs! címen futó országos rajz- és kisfilmpályázat Veszprém megyei díjait. Az érdeklődőknek bemutatkoztak a nevelőszülői hálózatok, részletesen hallhattak a megjelentek a Sümeg és Környéke Nevelőszülők és Nagycsaládosok Egyesülete munkájáról, míg zárásként a népszerű énekes, Vastag Tamás produkciójának tapsolhatott a színházterem közönsége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában