A nők jogainak védelméért és bővítéséért fáradoznak

2019.09.09. 11:30

Huszonöt éves a veszprémi Zonta Club

Idén ünnepli százéves születésnapját a Zonta International, a jótékonysági világszervezet, és huszonötödiket a veszprémi „leány”, a Zonta Club. Ebből az alkalomból szerveztek májusban kiállítást, ültettek fát, most szombaton pedig folytatódott a megemlékezés a megyeszékhelyen.

Őrsi Ágnes

Nagy Imréné és Primász Péterné alapító tagok Fotó: Penovác Károly/Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az ünnepségsorozat a városházi előcsarnokban kezdődött dokumentumkiállítással, majd konferenciával a Kossuth teremben, ahol vendég volt Porga Gyula polgármester, Ovádi Péter országgyűlési képviselő, a Zonta International részéről Heike Schmidt, az 1. Area vezetője, a budapesti, a szombathelyi, a hévízi Zonta testvérszervezet, a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület, a Balatonfüred–Veszprém Rotary Klub, valamint a Balatonalmádi Két Tannyelvű Gimnázium ifjúsági szervezete, a Z-klub tagjai.

Kováts Péter zenekarvezető és Sulákné Hontai Mária veszprémi klubvezető a parádés esti koncert után Fotó: Napló

Sulákné Hontai Mária elnök köszöntötte a megjelenteket, közöttük az alapítókat, akiknek megköszönte, hogy Veszprémben útjára indították a jótékony hölgyek mozgalmát. Mára sokan tudják, mire kell gondolni a Zonta név hallatán; fény, lojalitás, közös teherviselés, menedék, becsületesség, megbízhatóság. Porga Gyula polgármester kettővel toldotta meg a listát: elköteleződés és hűség.

– Veszprém büszke közösség – mondta –, számos értékkel, helyi, országos, európai eredményekkel. A 25 év legfontosabb üzenete: a Zonta jelenléte új szemléletet valósított meg nálunk. A példa, amit a szervezetbeli hölgyek adtak, ragadóssá vált – összegezte véleményét.

A tárlatot olyan művészek munkáiból állították össze, akik a kezdetektől dolgoztak a zontiánokkal Fotó: Penovác Károly/Napló

Heike Schmidt a szolgálatot, az érdekképviseletet emelte ki és a változatlan célt, a nők egyenjogúságának elérését. Horváthné Farkas Bea alapító elnök mondta el, hogy a világszervezet százas dicsőséglistájára a veszprémi Zonta Clubból ketten kerültek fel, és kaptak kitüntetést: Nagy Imréné és Primász Péterné. A 25 év a segítségek történelme is; pénz és tárgyadományok sora, amely nehéz sorsú gyerekekhez, családokhoz jutott, vagy hozzájárultak a Hangvilla zongorájának megvásárlásához.

Nagy Imréné és Primász Péterné alapító tagok Fotó: Penovác Károly/Napló

Ismertetője után Medgyaszai Melinda pszichoterapeuta tartott előadást, majd délután a Hangvillában Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas érdemes művész nyitotta meg a jótékonysági kiállítást. A tárlatot olyan művészek munkáiból állították össze, akik a kezdetektől dolgoztak a zontiánokkal: B. Hegedűs Piros, Debreczeny Zoltán, Hegyeshalmi László, Holányi Julianna, Kádár Tibor, Marton Tamás és Vágfalvi Ottó. Ugyancsak 25 éve a Zonta partnere a Kováts Péter Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész vezette Mendelssohn Kamarazenekar. A születésnap tiszteletére ők adtak este ünnepi hangversenyt a megyeháza Szent István termében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában