döntött a képviselő-testület

2020.02.24. 07:00

Idén a megkezdett beruházások befejezése élvez elsőbbséget Sümegen

A város önkormányzatának képviselő-testülete a közelmúltban döntött egyebek mellett több, a folyamatban levő beruházásokkal kapcsolatos kérdésről.

Tóth B. Zsuzsa

A belváros csendesebb lesz, ha elkészül az ipari parkban az út, amelyen haladhat a teherforgalom

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az egyik bankkal kötött szerződést módosítaná a város vezetése annyiban, hogy a felvett hitel (245 millió forint) felhasználására biztosított rendelkezési idő az előzőleg megállapítottnál hosszabb legyen.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Végh László polgármester szerint valószínűleg a keretösszegnél kevesebbre lesz majd szükség, de mivel néhány projekttel csúszásban van a város, idő kell még, hogy kiderüljön, mihez és mennyi pénz kell. A szerződés szerint 2020. szeptember 30-án elkezdődik a hitel visszafizetése, a rendelkezésre állást az ez előtti időpontig szeretnék kitolni, azaz 2020. szeptember 29-ig. Így addig igényelhetnek hitelt a keretből, ha kell. Leszögezte, hogy a keretösszeg csakis a projektekhez használható fel. Megerősítette, hogy a városba pályázati úton érkező mintegy hárommilliárd forint megér annyit, hogy rendelkezésre álljon a 245 millió forint mintegy önerőként.

Döntés született a Zöldváros projekt módosításával kapcsolatban is. Ugyanis a tanuszoda környékét érintő beruházás egyes elemei nem készülhetnek el. Így nagy valószínűséggel nem lesz tó a területen. A 435 millió forintból a projekt keretében így is jut az építésre 390 millió forint. Abból a közbeszerzés hozzávetőlegesen 190 millióba került, a maradék 200 millió forint körüli összeg kevés lenne a korábbi tervekhez. Eredetileg tavat ástak volna mintegy hetven méter hosszan, agyagozással, természetes vízáramlással. Túl nagy feladat lett volna elkészíteni úgy, hogy fenntartható legyen. Körülötte a Kárpátok vonulatának kicsinyített mása készült volna el a terepen, valamint vendéglátóhely, kocogópálya, fitneszpark.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– Ehhez kevés a pénz, ráadásul a területen a terepviszonyok sem jók, az érdemi munka előtt nagy földmunkára van szükség. A fent említett hitelkeretből ide a város vezetése 50 millió forintot biztosít. Azonban még így is módosítani kell az eredeti terveket, amelyek nagyon jók, csak ennyiből nem megvalósíthatók. A projektet be kell fejezni idén, nagy feladat lesz. Azonban így is nagyon szép és jól használható lesz a park, amelyen játszótér készül, labirintus, futópályákat alakítunk ki és fitneszgépeket helyezünk el, és lesz kutyafuttató is – mondta Végh László. A kivitelezés folyamatban van a tanuszoda alatti területen.

A Fehér-kövek kilátóterasz közbeszerzése lezárult, döntött a képviselő-testület a kivitelezőről, helyi vállalkozó adta a legjobb ajánlatot, aki az időjárás függvényében mielőbb elkezdi a kivitelezést. Tanösvényt alakítanak ki táblákkal, pihenőhelyekkel, és a kilátót is felépítik néhány hónap alatt. Valószínűleg már a nyári turistaszezonra elkészül a város új attrakciója.

Az ipari parkban elkezdődött a második ütem megvalósítása, amely keretében a meglevő utat hosszabbítják meg.

A belváros csendesebb lesz, ha elkészül az ipari parkban az út, amelyen haladhat a teherforgalom
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– Ennek nagy jelentősége lesz, hiszen Sümeget félig elkerülő út lesz ez. A kőszállító teherautók eddig a belvároson át haladtak Bazsi felé. Az új út elkészülte után a 84-es úton haladhat tovább a teherforgalom egy bizonyos súly felett. Így tehermentesítve lesz a belváros, ahonnan kitiltjuk ezeket a járműveket, valószínűleg már a nyár végétől – mondta Végh László.

A vár működésével kapcsolatban két beadvány ügyében döntött a képviselő-testület. Egy 2009-ben kötött szerződés szerint évi 15 millió forintot fizet a várat üzemeltető vállalkozó a városnak. Azonban idén elkezdődik a kastélyprogram keretében ott egy újabb nagy beruházás, ezért a látogatószám várhatóan csökken, hiszen a vár területének nagyjából a felét lezárják a látogatók elől a munkálatok idejére. Ezért a 15 milliós összeget harmadára csökkentik a vállalkozó kérésének megfelelően.

Az üzemeltető másik kérése volt, hogy a városvezetés elvi hozzájárulást adjon egy ferde lift saját erős megépítéséhez. Svájcban és Ausztriában működnek már ilyen felvonók. Hasonló megépítése sokat javítana a vár látogatottságán, hiszen akkor a mozgássérültek, idősek, babakocsival közlekedők is egyszerűbben bejuthatnának a várba, emellett a lift látványosság is lenne, ezért a testület megadta az elvi engedélyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában