szerdán jár le a határidő

2019.08.06. 17:30

Idén lehet utoljára nyelvvizsga nélkül egyetemre jelentkezni

Az egyetemi pótfelvételi jelentkezés határideje szerdán, azaz augusztus 7-én jár le, így aki most sem jelentkezik egyetemre, lehet, hogy jövőre már nem teheti meg.

Horváth Virág

Horváth Miklós, az Insedo Kft. ügyvezető igazgatója szerint a diákoknak érdemes jelentkezni a nyelvvizsgákra

Fotó: Nagy Lajos

2020-tól legalább egy B2 szintű komplex nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű okirat szükséges a felsőoktatásba való bejutáshoz – ez azt jelenti, hogy a februári felvételi időszakban már csak ezzel a feltétellel nyújthatják be jelentkezésüket a diákok.

A Nyelviskolák Szakmai Egyesületének adatai szerint az utóbbi években csak a felsőoktatásba jelentkezők 45 százaléka rendelkezett nyelvvizsga-bizonyítvánnyal, és a felvételt nyert diákok esetében is csak 55 százalékos volt ez az arány. Ezeknek a számoknak a tekintetében a 2020-ra érvényes felvételi szigorítás a diákokra nézve keserű jövőképet fest. A jövőbeni szabályok értelmében a jelenlegi tanulók csupán fele jutna be egyetemre vagy főiskolára.

- Ez a 2020-as nyelvvizsga kötelem egy nagyon komplex kérdés. Nagyon sokan csak a negatív oldalát látják. Előszöris fontos azt tudni, hogy a nyelvvizsgák rengeteget változtak az elmúlt öt-tíz évben. Korábban nyelvtanközpontúnak, fordítás-centrikusnak és nagyon nehéznek pecsételték meg őket. Azóta azonban a nyelvvizsgákat folyamatosan és nagyon jó szakmai alapokon fejlesztik.

Ma már valóban olyan készségeket tudnak mérni, amelyeket használnak a vizsgázók a valós életben is. A legtöbb olyan tesztelési feladat, ami a vizsgán nyelvtanközpontú volt, kikerült a vizsgafeladatok közül, és sokkal inkább a kommunikációra, a valós életben szükséges nyelvi készségek tesztelésére helyeződött át a hangsúly – mondta el Horváth Miklós, az Insedo Nyelviskola szakmai vezetője.

Aki tehát szeptemberben kezdi meg utolsó középiskolai évét, és még nem rendelkezik nyelvvizsgával, mindent megtesz, hogy azt időben megszerezze. Kézenfekvő választásnak tűnhet, hogy a mindennapi idegennyelv tanórákon túl igénybe veszik a nyelviskolák által kínált magánórákat. Ha a 40 órás tanfolyamokat nézzük a veszprémi nyelviskolák között, akkor viszont a 600 Ft/óra díjszabástól bizony egészen az 1500-2000 forintos óradíjig is eljuthatunk az árlistákon. Érdemes azonban alaposan megnézni, hogy melyik ajánlatot fogadják el, mert óriási különbségek vannak szakmai szempontból az ajánlatok között.

- Most már a vizsgafelkészítő tanfolyamok a legnépszerűbbek, ezek nagyon rövid, 20-40 órás tanfolyamok, kifejezetten vizsgatréningek. Ma már nagyon kevés olyan képzésben résztvevő van, aki általános készségfejlesztésre jön nyelviskolába tanulni, és kezdőtől középfokig megtanul heti kétszer három órában egy nyelvet– fűzte hozzá Horváth Miklós.

Horváth Miklós az Insedo Nyelviskola ügyvezető igazgatója szerint a közoktatás megfelelő alapot biztosíthat egy sikeres nyelvvizsgához Fotó: Nagy Lajos

A szakértő hozzátette, a közoktatásban megszerzett idegennyelv-tudás jó alapot biztosít a sikeres nyelvvizsgához, és magánórák nélkül is el lehet érni a kívánt eredményt, ha a diák eléggé nyitott a külső ingerekre, be tudja fogadni a körülötte cikázó, különböző forrásokból őt érő idegen nyelvi impulzusokat.

– A google szakértői szerint a közeljövőben az oktatás nagy része virtuális térben fog zajlani és az oktatóanyagok 80%-a video formátumban fog eljutni a szélesebb közönséghez. Nyelvet tanulni a legkönnyebb életszerű helyzetekben, youtube linkeket nézve, idegen nyelvi zenét hallgatva, angolul vagy más nyelveken böngészve. A mi nyelviskolánk már ezt a trendet követi.

A 2020-ra érvényes szigorításra akár úgy is tekinthetünk, mint segítő terelgetés a munkaerőpiacon való elhelyezkedés irányába, hiszen a minimum középfokú angol és/vagy német nyelvtudás ma már szinte minden munkakörben nélkülözhetetlen, a magabiztos nyelvismeret a legfontosabb munkáltatói elvárások között szerepel a Veszprém megyei álláskínálatok között is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában