finomságok

2019.11.05. 07:00

Idén tizenhárom csapat mérte össze tudását a tósokberéndi kolbásztöltésen

A késő őszi meleg sem tartotta vissza a hagyományos kolbásztöltésre érkezőket, az Ajka 60 program zárásaként 160 kilo­gramm húst dolgoztak fel a tósokberéndi Közösségi Háznál.

Tóth B. Zsuzsa

A versenyen a Tósoki Csol-lányok ügyes csapata, amely végül az első helyezést érte el az idei megmérettetésen

Fotó: Györkös József/Napló

A részt vevő 13 csapat és szurkolóik megtöltötték az udvart és a nagytermet, hogy kolbászt varázsoljanak és kóstoljanak a Devecseri Húsüzemből érkezett húsból és bélből. A résztvevőket Geri Gyula, a Tósokberéndért Egyesület elnöke üdvözölte, és a megnyitón a hagyományőrzés jegyében megemlékeztek az egykori faluban működött öt malomról. Angermayer Tibor, az Aporfi malom egykori tulajdonosának a leszármazottja harmonikán kísérte a Befogom a lovam kezdetű nótát, amelyet a résztvevők énekeltek. A versengésben új volt idén, hogy a csapatok pluszfeladatot kaptak.

Az Ajka 60 eseménysorozat programjaként pontosan hatvan­centis kolbászt kellett tölteniük. Aki a legpontosabban eltalálta a méretet, az a HunGerik csapata volt. A zsűri a kétórás versenyt követően egy-egy sült kolbászt várt a csapatoktól. A rendezvény hangulatát emelte az Ajka-Padragkút Táncegyüttes fergeteges műsora, Ramasz László táncházba invitált mindenkit, még a részt vevő csapattagok is örömmel ropták. A versenyben szakavatott zsűri értékelte az elkészült kolbászok ízvilágát, a tálalás egyediségét, a munkaterület tisztaságát, hangulatát és autentikus jellegét.

Az elnöki tisztet Scheck Roland mesterszakács töltötte be, segítségére volt Csáky István, a Somló Hús Devecseri Húsüzem ügyvezetője, Szalai József, a húsüzem vezetője és Csendes Róbert, a rendező egyesület vezetőségi tagja. A bírálást követően Scheck Roland elmondta, hogy a kolbászok többsége a hagyományos ízeket követte, de akadtak különlegességek. Volt, aki aszalt szilvás, gyömbéres, krumplis, vargányás, sőt leveles tésztában sütött kolbászos batyuval és kelt tésztás Tósoki pompossal nevezett.

A csapatok komolyan vették a versenyen való részvételt, hiszen egyedi kötényeket varrtak erre az alkalomra és a kreativitásukat is megcsillogtatták. Arany minősítést kaptak a Tósoki Csol-lányok, a Beréndi Rózsák, az Öregfiúk, a Kézilabda Klub Ajka és a Tósok City 1-es csapata. Ezüstöt érdemeltek a Belesek, a Kolb-Ászok, az Ákom-Bákom, a Kalló Support Team és a Tósok City 2-es töltőbrigád tagjai.

A versenyen a Tósoki Csol-lányok ügyes csapata, amely végül az első helyezést érte el az idei megmérettetésen
Fotó: Györkös József/Napló

Bronz minősítést kapott az Alu Öregfiúk, a Hófehérke és a hét törpe, valamint a HunGerik csapata. Az abszolút első helyért járó kupát a Tósoki Csol-lányok kapták meg. Második a Kolb-Ászok, harmadik a Kalló Support Team csapata lett. Különdíjban részesítette a zsűri az Ákom-Bákom csapatát, valamint a Tósok City 2-es társaságát. A leghosszabb kolbászt leadott csapatot, a Kézilabda Klub Ajkát ugyancsak elismerésben részesítette zsűri. A programot az Ajka 60-ra kapott összegből, az önkormányzati támogatásból és az egyesület megtakarításaiból finanszírozták, így a feldolgozott nyers húsért nem kellett fizetniük a résztvevőknek. Az elkészült kolbászt pedig a versenyzők maguk oszthatták szét.

Tósokberénden az idei kolbásztöltéssel méltó módon lezárták a város hatvanadik születésnapjára szervezett helyi eseménysorozatot. Örvendetes volt, hogy több városrészből érkeztek versenyzők a gasztronómiai programra. Jövőre újabb kihívás vár az ott lakókra, amikor az 1950-ben egyesült Tósok és Berénd településrészek egybekelésének az évfordulóját ünneplik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!