A múltról, a jövőnek

2019.08.06. 07:00

Izgalmas napon mutatta be értékeit Kerta

Tartalmas programokkal teli, vidám napot töltöttek együtt a kertaiak augusztus 3-án.

Tisler Anna

A helyi értékek kiállítását sokan tekintették meg. Vajon minden eszközt felismertek?

Fotó: Tisler Anna

A Helyi érték napon, amelyet a Nemzeti Művelődési Intézet, valamint a helyi önkormányzat támogatott, bemutatkozott a kertai betonüzem, majd az általános iskola könyvtárában régi fotókból, mezőgazdasági eszközökből és a falusi háztartásokban használt tárgyakból tekinthettek meg kiállítást az érdeklődők.

A helyi értékek kiállítását sokan tekintették meg. Vajon minden eszközt felismertek?
Fotó: Tisler Anna

A tárlaton megemlékeztek az iskola egykori igazgatóiról, tanárairól, tablón mutatták be a múlt század végi diák tábori életet. Két ballagási tabló is került a falra, az egyik a kamondi iskola 1956-ban végzett diákjait örökítette meg, a másik a kertaiakat, akik 1951–1952-ben végezték a nyolcadik osztályt.

A Somló-vidék szabadságharcának történetét rajzon követhette az érdeklődő. A vitrinekben igazi könyvritkaságok voltak, mint az 1855-ös mezei naptár, az 1834-es magyar hazai vándor című kiadvány, valamint írás a farsangi szokásokról és a paraszti meteorológiáról. A fiatalabbaknak a szenes vasaló működése okozott fejtörést, a mezőgazdasági eszközök egy részét a mai középkorúak sem ismernék fel.

A kiállítás a jövőről is szólt. Az iskola jelenlegi diákjainak makettje bemutatta, milyennek szeretnék látni jövőre az iskolájukat. Szeretnének napelemeket, valamint egy nagy sportcsarnokot.

A közösségi délutánon a főzni szeretők a sportpályán bográcsban készítették a vacsorát. A benevezett tíz csapat mindegyike saját elhatározása és receptje alapján készítette az ételt, amelyet kora este a zsűri is megkóstolt. A pálya másik felén gyülekeztek az egykori labdarúgók és a szurkolók, hogy végigizgulják a Kertai Öregfiúk és az Újpesti Legendák mérkőzését. A magyar labdarúgó-bajnokság 1997–1998-as bajnokcsapatának tagjai személyes kapcsolat útján kaptak meghívást a községbe.

A szervezők a gyerekekre is gondoltak, ők az iszkázi Biztos Kezdet Gyermekház munkatársai által tartott játszóházban alkothattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában