finomságok

2020.02.18. 07:00

Jubilált a Fergeteges Noszlopi Ízparádé

A gyémántdiplomás gasztronómus Szabó Péter vezetésével immáron tizedik alkalommal rendezték meg a házi készítésű ételek Noszlopi Ízparádé elnevezésű versenyét, kóstolóját és vásárát a sportcsarnokban a közelmúltban.

Borsos Renáta

A versenyben a felnőttek mellett a kiskukták is bemutatták kreativitásukat

Fotó: Györkös József/Napló

A népszerű rendezvényen több mint ötszázan vettek részt. A 248 regisztrált nevező 1237 adagban összesen 366-féle ételt készített. A kulináris finomságokat az ítészek szakértelmük birtokában bírálták, és 235 éremmel, továbbá 17 serleggel jutalmazták. Mára a Szabó Péter által életre hívott kocsonyaversenyből egy nagyszabású, jelentős érdeklődésre számot tartó gasztronómiai esemény fejlődött. A gasztronómus a lányával, a Lucullus Fogadó gasztronómiai vezetőjével, Szabó Melindával és csapatával együtt a minőséget szem előtt tartva hirdette meg a jelentős eseményt a konyhában otthonosan mozgó vállalkozó szellemű versenyzőknek.

A korábbi évekhez hason- lóan idén is négy kategóriában indulhattak a főzőversenyen a felnőttek és a kiskukták. A kocsonyák, sütemények, eltett ételek – akár lekvárok, befőttek, savanyúságok –, illetve házi kenyerek készítésének nyílt versenyében 366-féle étel elkészítésével bizonyították jártasságukat a gasztronómia területén a versenyzők.

A gyermekeknek is lehetőségük adódott bemutatni, milyen ügyesek és kreatívak tudnak lenni, ha változatos és ízletes fogásokat szeretnének elkészíteni. Hat csoportban 196 kisgyerek – 14 kísérővel – 102-féle ételkülönlegességet készített. Az ajkai Csodabogár tehetségpont, a Katica óvoda Napsugár nevet viselő csoportja, Nagy Szilvia Beáta és Enesey Rita felügyelete alatt arany minősítésben részesült. Az apróságok még szilvalekvárt is főztek, amellyel kiérdemelték a zsűri külön dicséretét.

A versenyben a felnőttek mellett a kiskukták is bemutatták kreativitásukat
Fotó: Györkös József/Napló

A tartalmas nap eredményhirdetéssel zárult. A versenyben megszerezhető címként arany, bronz és ezüst minősítéseket, emléklapokat, serlegeket és tárgyjutalmakat osztottak ki az ítészek. A teljesség igénye nélkül például az Ajkáról érkezett Sztarácsekné Bódis Ernesztina káprázatos gesztenyemousse-tortája és a változatos ízvilággal elkészített pillecukorkája arany minősítést érdemelt. Lánya, Sztarácsek Nóra, a Csillag és Ánizs duó tagjaként Szijártó Eszterrel sütőtökös muffint és kókuszos piramist készített, amit szintén arany- éremmel honoráltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában