Múlt és jövő tükrében

2019.08.01. 11:00

Kerekasztal-beszélgetés a kulturális és sportéletről Balatonfűzfőn

Jó hangulatú kerekasztal-beszélgetés, látványos tűzzsonglőr-bemutató és egy kiváló előadás a holdsétáról. Mindennek a Balaton Csillagvizsgáló adott otthont egy kellemes nyári estén.

Szendi Péter

Gugolya Péter tartott látványos tűzzsonglőr-bemutatót

Fotó: Szendi Péter/Napló

A város kulturális és sportéletére Varjú Lajos önkormányzati képviselő emlékezett vissza.

Az ötvenes években már nagy színházi élet zajlott, sokan talán nem is tudják, hogy a mostani Vágfalvi Ottó Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében van egy zenekari árok, amelyet a későbbiek során esetleg még lehetne használni. A képviselő visszatekintett a hetvenes évek sportéletére is, amikor a labdarúgás, a kosárlabda, a tenisz, a sportlövészet, a sakk, az úszás fénykorát élte. Volt olyan labdarúgó-mérkőzés, hogy közel ötezer ember szurkolt a fűzfőieknek.

Kocsis Antal csillagász, Gál Andrea, a Balatonfűzfőéért Alapítvány elnöke és Varjú Lajos önkormányzati képviselő Fotó: Szendi Péter/Napló

Gál Andrea, a Balatonfűzfőéért Alapítvány elnöke tavaly február óta tölti be a tisztséget. Mint mondta, megreformálták a támogatást a helyi civil szervezeteknek, egyesületeknek, mely jó hatással lett a város kulturális és sportéletére. Igyekeznek bevonni a fiatalokat Balatonfűzfő életébe, de nagyon nehéz, elsősorban a nyugdíjasokra számíthatnak.

Kocsis Antal a Magyar Csillagászati Egyesület Hold-megfigyelési Szakcsoport vezetője elmondta, hogy a városban nagy múltra tekint vissza a csillagvizsgáló. A Magyar Csillagászati Egyesület Balatonfűzfői Csoportja 1995 nyarán azzal a céllal alakult, hogy összefogja a térség amatőr csillagászait, közös észleléseket végezzen, segítse a tagok észlelési munkáját, valamint minél szélesebb körben lehessen végezni a környéken a csillagászati ismeretterjesztést, mindemellett a Balaton Csillagvizsgáló és Leader Kultúrközpont 2012 óta fogadja látogatóit.

Gugolya Péter tartott látványos tűzzsonglőr-bemutatót
Fotó: Szendi Péter/Napló

Marton Béla polgármester kiemelte, hogy megújult a város polgármesteri hivatala, a művelődési ház, nagy hangsúlyt fektetnek a sportra is, hiszen rekortán kosárlabdapálya és műfüves pálya van a stadionban.

Ezután Gugolya Péter látványos tűzzsonglőr-bemutatót tartott. Miután a közönséget kellőképpen feltüzelte a tűz- zsonglőr, Kocsis Antal tartott előadást Ötven éve először járt ember a Holdon címmel.

A gyönyörű képekkel illusztrált előadást gyerekek és felnőttek egyaránt élvezték. A csillagász mesélt a kezdetekről, amikor az első ember a Holdra lépett, illetve a NASA jövőbeni terveiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában