WorldSkills Abu Dhabi 2017

2017.11.20. 11:20

Két fiatal képviselte Veszprém megyét a szakmák világbajnokságán

Jó eredményekkel tért haza a magyar csapat a szakmák olimpiájáról, a WorldSkills Abu Dhabi 2017 versenyről. Mindez bizonyítja a magyar szakemberek felkészültségét és szaktudását.

Papp Viktória Dóra és Piltman Gábor a veszprémi városházán Fotó: Veszprém városháza

Magyarország 2017-ben hatodik alkalommal vett részt a szakmák világversenyén, a WorldSkills Abu Dhabi 2017 versenyen, amelyen 19 versenyszámban 20 versenyző képviselte hazánkat. Az 57 résztvevő ország közül Magyarország az elnyert érmek alapján elért pontszámok rangsorában az előkelő 22. helyen végzett. Az elért eredmények bizonyítják a magyar szakemberek felkészültségét és szaktudását, hiszen a hazai csapat a 19 nevezett versenyszám több mint felében éremmel zárta a versenyt, amely arány Magyarország tekintetében minden eddigi világversenyen elért teljesítményt felülmúl.

Veszprém megyét két fiatal képviselte a világszemlén. Az ácsok versenyében 17 országból indultak fiatal szakemberek. Köztük a nagyvázsonyi Piltman Gábor, aki fél évet készült a versenyre, amelynek nagy részét a családi műhelyben töltötte. Reggeltől estig makettozott. Először az elméletét, a szerkesztési módszereket tanulta meg, majd a folytatásban, a nyár elején megkapott tesztprojekt segítségével megpróbálta finomítani, pontosítani, gyorsítani a műveleteket

A monostorapáti Papp Viktória Dóra májusban fejezte be a tanulmányait a keszthelyi Asbóth Sándor Szakképző iskolában. Az érettségi után még három évig tanult itt, hogy megszerezze a kozmetikus bizonyítványát. Az itt kapott elméleti oktatás mellett a gyakorlati tudását szintén Keszthelyen, a Korall Szépségszigetben szerezte meg, mestere, Angyal Eszter kezei alatt. Miután megnyerte a hazai versenyt, a szépségápolók között hazánkat képviselhette a Worldskills versenyen.

Papp Viktória Dóra és Piltman Gábor a veszprémi városházán
Fotó: Veszprém városháza

Abu Dhabiban összesen 59 szakmában közel 1300 fiatal mérte össze felkészültségét. Ilyen magas létszám mellett nem kis teljesítmény volt dobogóra állni. A verseny szervezői is értékelték a magas színvonalat, ezért az arany-, ezüst-, bronzérmek mellett a 700 pont felett teljesítőknek úgynevezett kiválósági érmeket adtak át. Gábor és Dóra nagyon jól teljesítettek, pár pont híján éppen csak lemaradtak a kiválósági címről. Gábort Major Balázs, Dórát Varga Máté segítette szakértőként a helyszínen.

Hazaérkezésük után sokat meséltek a barátoknak, ismerősöknek az élményeikről. Az a megtiszteltetés is érte őket, hogy Porga Gyula, Veszprém polgármestere is meghívta őket egy kis beszélgetésre. A kötetlen eszmecsere során elhangzott, mindegyikőjük számára nagy élmény volt a megmérettetés, sokat tanultak az ott tapasztaltakból. Itthon folytatják a munkát. Magyarország 2014-ben elnyerte a 2018-as EuroSkills rendezési jogát, mellyel az első kelet-közép-európai versenyen mérhetik össze a tudásukat Európa fiatal szakmunkásai. Eleddig a WorldSkills Europe 28 tagországának 568 egyéni versenyzője jelezte részvételi szándékát.

A fiatalok 39 szakmában mérik össze felkészültségüket. Köztük természetesen ott lesz Papp Viktória Dóra és Piltman Gábor is, akik Budapesten is szeretnének bizonyítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában