Kisvárosnyi lakosság

2019.04.27. 07:00

Kettős évfordulót ünnepel a Haszkovó

Megkezdődött a Haszkovó lakótelepet ünneplő kétnapos programsorozat pénteken. A városházán a városrész történetét bemutató kiállítás nyílt, és Porga Gyula polgármester bolgár küldöttséget fogadott.

Marton Attila

A vendégektől megkapta Haszkovo sportegyesületének sálját a polgármester.

Fotó: Pesthy Márton

A rendezvény ma tizenkét csapat részvételével kispályás focikupával folytatódik.

A városrész kettős ünnepet ül, ugyanis negyven éve költözött be az utolsó lakó a frissen épült Haszkovó lakótelepre, és húsz évvel ezelőtt jött létre a városrészben a helyi kispályás futballcsapat. Az ünnep alkalmából a bolgár Haszkovo városból érkezett kilencfős delegáció, amelynek tagjait Porga Gyula fogadta a városházán. A polgármester felidézte, mintegy száz kispályás focicsapat működött egy időben Veszprémben, amelyek hét osztályban küzdöttek. Ezek közé tartozott a húsz éve alapított Haszkovó FC is, amelyet a lakótelepi baráti kör hozott létre.

A vendégektőlmegkapta Haszkovo sportegyesületének sálját a polgármester.
Fotó: Pesthy Márton

Valentin Szpendzsarov, Haszkovo város polgármesteri hivatalának vezető szakértője köszönetet mondott a meghívásért. Elmondta, megtiszteltetésnek tartják, hogy együtt ünnepelhetnek Veszprémben a jubileum alkalmából. Hozzátette, a két város közötti kapcsolat az elmúlt években lanyhult, a látogatás alkalmából szeretnék megújítani és új kulturális, valamint gazdasági projektekkel gazdagítani az együttműködést. A küldöttség vezetője Haszkovo város sportegyesületének sálját is átadta Porga Gyulának.

A program a küldöttség köszöntése után a Haszkovó lakótelep létrejöttét bemutató Város a városban című kiállítás megnyitásával folytatódott a városháza aulájában. Nagy Szabolcs, a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának igazgatóhelyettese megnyitójában kiemelte, a hetvenes évek közepétől az addigi mezőgazdasági területeken egy új városrész jött létre, ahol mintegy tízezer lakás épült három ütemben. A városrész fő útja kapta a Haszkovó nevet, amely később a lakótelep elnevezéseként is elterjedt. A nyolcvanas években mintegy 30 ezren éltek a városrészben, ma 18 ezren laknak a lakótelepen.

Bolgár vendégek a Haszkovó lakótelep történetét bemutató kiállításon a városháza aulájában.
Fotó: Pesthy Márton

Jung Edina, a rendezvény fő szervezője kérdésünkre elmondta, a bolgár küldöttséggel egy hattagú futsalcsapat és három kísérő érkezett, akik a városházi programok után pénteken délután részt vettek az Építők kövénél tartott koszorúzáson is.

A kétnapos rendezvény ma tizenkét csapat részvételével kispályás focikupával folytatódik, a bolgár vendégek vasárnap a veszprémi várbörtönt látogatják meg, majd Balatonfüredre és Tihany­ba kirándulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában