orrfacsaró bűz

2018.03.25. 17:30

Bezárják a királyszentistváni hulladéklerakót

Az üzemeltető nem tudta megszüntetni a hulladékkezelő okozta bűzhatást, ezért a telephely bezárása mellett döntöttek.

Marton Attila

Weingartner Balázs, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) elnök-vezérigazgatójának erről szóló tájékoztatását Kontrát Károly országgyűlési képviselőjelölt tette közzé a legnagyobb közösségi oldalon. A környező települések polgármestereinek is címzett tájékoztatásból kiderül, a tavaly szeptemberi bejárás után több technológiai változtatást is végrehajtott a társaság, azonban a „technológia jellege és a telephely kialakítása miatt” a bűzhatás újra és újra visszatért. Az NHKV ezért a telephely bezárása és „a hulladékkezelési folyamatok teljes átszervezése mellett döntött”, olvasható a levélben. Az elnök-vezérigazgató hozzáteszi, a térség hulladékgazdálkodása a telephely kiváltásával is megszervezhető.

A Királyszentistvánon és a környező településeken, így Vilonyán, Papkeszin, Litéren és Balatonfűzfőn élők évek óta panaszkodtak az orrfacsaró bűzre, amely tavasztól őszig rendszeresen megkeserítette a lakók életét. Az utóbbi években az üzemeltető ellen több hatósági eljárás is indult. A lerakóban közel 160 település lakossági kommunális hulladékát dolgozzák fel, évente mintegy 100 ezer tonnát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!