A szakképzés ünnepnapja

2019.06.07. 11:00

Kiváló eredményekkel zárták megyénk fiataljai az idei tanévet

A megyei szakképzés helyzetét jól mutatja, hogy idén két országos győztes is innen került ki. A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VKIK) idei tanévzárója ezért igazi ünnepnappá nemesedett.

Tremmer Tamás

Az országos döntők két első helyezettje megyénkből: balról Somogyi Dóra, mellette Rubus Noémi Fotó: Penovác Károly/Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

A VKIK évek óta hagyományosan június elején rendezi meg a szakképzési tanévzáró ünnepségét. Az eseményen Markovszky György kamarai elnök köszönetet mondott mindazoknak, akik tanulmányaikkal, munkájukkal hozzájárultak, hogy Veszprém megyében a szakképzés ilyen eredményekkel zárt. A tanévzáró az ünnepnapok egyike – fogalmazott. Reményét fejezte ki, hogy az átadott elismerések további inspirációt jelentenek.

Az országos döntők két első helyezettje megyénkből: balról Somogyi Dóra, mellette Rubus Noémi Fotó: Penovác Károly/Napló

Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési ügyekért felelős alelnöke kifejtette, nyolc évvel a bevezetését követően muszáj átgondolni, miként lehet a duális szakképzési rendszert tovább fejleszteni. Nagy horderejű változások várhatók. 2020-tól ismét megjelenik a palettán a technikum. Elindul az általános ösztöndíj rendszer. A digitalizáció a XXI. század kihívása, a tananyagokat ennek szelemében felül kell vizsgálni. Az OKJ-s képzések tartalmának az átalakítása is elkerülhetetlen.

Fenyvesi Zoltán ország­gyűlési képviselő köszönetet mondott a diákoknak, az oktatóiknak, az iskoláknak, a gyakorlati képzőhelyeknek és a kamarának azért, amit a szakképzés érdekében tettek.

A tanévzárón elismeréseket adtak át. A Szakma Ki­váló Tanulója Verseny országos döntőjén öt tanuló ért el nagyon szép eredményt. Fodrász szakmában Rubus Noémi, eladó szakmában Somogyi Dóra ért el első helyezést. Három negyedik hely is jutott a megyébe: Kulcsár Ákos (festő, mázoló, tapétázó), Schmidt Krisztián (hegesztő), Tóth Márk (központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő). Ők tárgyjutalomban részesültek. Az intézmények javaslata alapján ebben az évben tizen­nyolcan kapták meg Az Év Tanulója kamarai díjat.

Elismerésben részesítették azokat a szakoktatókat, akik áldozatvállalásukkal, színvonalas munkájukkal hozzájárulnak a megye szakembereinek kineveléséhez. Idén Sebestyén Zsuzsanna (PSZC Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium), Győriné Egresi Adrienn (Padányi Bíró Márton Római Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskola) és Gulyás Mihály (Szent Benedek Általános Iskola, Középiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium Balatonfüredi Tag­intézménye) vehették át a díjat.

A legjobb gyakorlati képzőhelyek részére alapított díjat idén a következők kapták: Pálffy György fodrász egyéni vállalkozó (Veszprém), Tóthné Petrovics Márta asztalos egyéni vállalkozó (Olaszfalu), illetve a Ko-Fémtech Kft. (Nemesvita).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában