Szent István kilátótorony

2018.07.13. 07:00

Körpanoráma a somlói kilátótoronyból

A Szent István kilátótorony építésének 80. évfordulójára rendezett emlékünnepség után kinyílt a lépcsőház vaskos ajtaja, hívogatóan szélesre tárva a természet kedvelői előtt.

Czeidli József

devecseri Erdélyi László az emlékünnepség résztvevője, Tomor László ajkai építészmérnök-tanár saját készítésű útmutató térképével a kezében Fotó: Czeidli József

Ezen a napon szakavatott vezetésben volt részük mindazoknak, akik a szeles idő ellenére felmerészkedtek a felújított erős szerkezetű, falhoz simuló meredek lépcső szerkezeten. A helyi bazaltkőből falazott 12 méter magas építmény tetejéről pazar látvány és csodálatos körpanoráma fogadta az érdeklődő turistákat. Tomor László ajkai építészmérnök-tanár a látnivalók listájával és azok útmutató térképével a kezében nagy lelkesedéssel kalauzolta őket a Somlót körül ölelő táj kincseinek és nevezetességeinek részletes bemutatásával. Régi ismerősként üdvözöltük egymást, azt viszont nem tudtam róla, hogy ily megszállottja a Somló – vidéknek. Beszélgetésünkkor sok mindent megtudtam tőle.

devecseri Erdélyi László az emlékünnepség résztvevője, Tomor László ajkai építészmérnök-tanár saját készítésű útmutató térképével a kezében Fotó: Czeidli József

– Kamaszkorom óta imádom a Somló természeti csodáit, rendszeres látogatója vagyok a vár és a kilátótorony varázslatos világának. Részt vettem a vár feltárási munkáiban, a mostani térkép és tájékoztató megalkotásában, továbbá tervezem egy ismertető tábla elkészítését is – válaszolta érdeklődő kérdésemre.

– Szép és derült időben – ami nagyon ritka együtt, az Alpok havas csúcsai, az Alpokalja domborzata, a Dévényi kapu hegyei, a Kis-Kárpátok vonulata, a teljes Bakony hegység, valamint a Somogyi- és a Zalai-dombság látható, de a hab a tortán a Balaton víztükre és a tanúhegyek fenséges látványa a déli tájon. Természetesen ezekről a helyekről a Somló is látható mint meghatározó tájékozódási pont a Kisalföld szélén. Tekintélyt parancsoló megjelenése a várral kiegészítve az itt élők körében örök királynői rangot kapott, borai pedig a királyok asztalára méltóak – mutatta őket a rajzolt térképén. – Pedagógus vagyok, tanítványaim rávezetése a természet szépségeinek megismerésére és szeretetére viszonylag könnyű feladat, de az okos telefonok jelenléte teljesen átmossa a gondolataikat, ezzel háttérbe szorítva a túrázások néha adódó lehetőségeit – vélekedett erről Tomor László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában