színes programok

2019.08.22. 07:00

Kulturális napot és igazi búcsút tartottak a folklór jegyében Csöglén

Az önkormányzat szervezésében kétnapos falunap és búcsú sokszínű programjai várták a résztvevőket a közelmúltban. Amíg a rendezvény első napja az autentikus folklór jegyében telt, addig a második a hamisítatlan falusi búcsúk hangulatát idézte.

Borsos Renáta

A díszpolgári cím és a címzetes főorvosi cím átadását követően balról jobbra: Strommer Zoltán főorvos, a díszpolgár Erdélyi Dezső nevében lányai: Essesné Erdélyi Judit, Harcziné Erdélyi Éva, Kustos Péter polgármester, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és a jegyző, Cseh Balázs Fotó: önkormányzat

A néphagyomány őrzése ebben a régióban különösen kiemelkedő, köszönhetően a kiscsőszi Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület munkájának. A nap fő attrakciója az első Csöglei Néptánc Fesztivál megrendezése volt.

A település polgármesterétől Kustos Pétertől megtudtuk, jó kapcsolatot ápol Kovács Norbert Cimbivel a kiscsőszi kulturális egyesület vezetőjével. Közös munkájuknak ékes példájaként a néptánc és népzene jegyében telt a nap. Az eseményen fellépett a kiscsőszi Bozót és Rekettye Néptáncegyüttes, s a Kiscsőszi Ifjúsági Táncegyüttes. A helyi művészeti csoportok mellett vidékről is érkeztek táncosok.

A díszpolgári cím és a címzetes főorvosi cím átadását követően Fotó: önkormányzat

A néptánckedvelők így a Sopron Táncegyüttes, a győri Rába Táncegyüttes, a veszprémi Gerence Néptáncegyüttes és a Gencsapátiból érkező Ispiláng Táncegyüttes produkcióit is óriási tapssal értékelték. Sikert arattak a Fölszállott a Páva műsor szólistái és a Dunántúli Népi Kommandó gálaműsorukkal. Az élő muzsikát a Máté és Zenekara, valamint a kárpátaljai Kokas Banda szolgáltatta.

A búcsú napja polgármesteri köszöntővel indult, majd átadták a díszpolgári cím és a címzetes főorvosi cím elismeréseket, illetve a Marcal-Völgye Csögle SE futballcsapatának ezüstérmeit. Az idén Erdélyi Dezsőnek ítélték oda a posztumusz díszpolgári címet, illetve Strommer Zoltánnak a címzetes főorvosi címet.

Az átadási ünnepségen Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is megjelent. Ezt követően Sós Fecó és Hencsy, majd a Bahar Orientális Tánc és Kulturális Egyesület, valamint Bódi Csabi műsora szórakoztatta a jelenlevőket. A nap hajnalig tartó bállal zárult a Jambo zenekarral.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában