hősök napja

2019.05.30. 11:00

Kutat és emlékművet avattak a hősökért Szigligeten

A településért életüket adókért kutat és emlékoszlopot is avattak az idei hősök napján a településen rendezett ünnepségsorozat keretében.

Tóth B. Zsuzsa

A Hősök kertjében Balassa Balázs és Lamos Imre koszorúzta meg az emlékművet

A templom közelében avatott ivókútnál Balassa Balázs polgármester arról beszélt köszöntőjében, hogy a hősökre emlékezve büszkének vallja magát. – Van kikre büszkének lenni, hiszen vannak a településnek hősi halottai, akik életüket áldozták Szigligetért, és van örökségünk. Szép, jól élhető község Szigliget. Mi így örököltük, kötelességünk megőrizni tehát – mondta a polgármester. Hozzátette, hogy soha nem szabad elfeledkezni a várvédő vitézekről, az első és második világháborús katonákról, fontos a hozzájuk méltó emlékek állítása. Az ivókútról annyit mondott, hogy annak elhelyezése régi terve volt a képviselő-testületnek, hogy szolgálja a vendégeket, turistákat. A kutat Béres János készítette, az ünnepségen a várőrség tagjai leplezték le.

A Hősök kertjében folytatódott a megemlékezés. Lamos Imre dandártábornok a hősök napjához kapcsolódó gondolatait megosztva arról beszélt ünnepi köszöntőjében, hogy nemzetünk több mint ezer esztendei létezése során számtalanszor bebizonyosodott, hogy a béke mennyire törékeny. – Nem önmagától létezik, hanem hatalmas áldozatok árán biztosították apáink, nagyapáink, dédapáink. A mindenkori jelenben élő nemzedék feladata emlékezni és emlékeztetni mindenkit arra az időszakra, amikor őseink vérüket hullatták a szabadságért. Bátor, önfeláldozó helytállásuknak köszönhető, hogy létezik a magyart hon és él a magyar nemzet – szögezte le a dandártábornok.

Beszélt arról is. hogy az igazi hős tisztában van azzal, hogy nem tévedhetetlen, vállalja a felelősséget döntéseiért. A hősök azonban gyakran elfeledve, a legprózaibb módon halnak meg. A felelősség hőstetteik megőrzésében az utókor feladata.

Balassa Balázs elmondta, hogy egy település népe megítélhető abból is, hogy mennyire fontos számára a múlt, gondozza-e ősei emlékét. Úgy vélte, hogy a szigligetiek példát mutatnak ebben, köszönetet mondott érte.

A Hősök kertjében Balassa Balázs és Lamos Imre koszorúzta meg az emlékművet

A kikötő parkjában az egykori sajkások tiszteletére avattak emlékművet, majd a doni keresztnél és az amerikai emlékműnél koszorúztak a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában