Sportparkot építenek

2019.02.12. 11:30

Teljesen átalakul az egykori iparterület és környéke Pápán

Megtörtént a munkaterület-átadás a Terület- és településfejlesztési operatív program (TOP) keretein belül megvalósuló legnagyobb pápai beruházáshoz kapcsolódóan. Az úgynevezett barnamezős projekt nyomán teljesen megújul a Téglagyári út és a Schwenczel rét környezete.

Polgár Tibor

A háromszintes, közel 1400 négyzetméter alapterületű egykori magtárépület lebontása hatalmas munka lesz

Fotó: Polgár Tibor/Napló

Mint ismert, a pápai önkormányzat több mint 1,75 milliárd forintot nyert el az említett, mintegy tízhektáros helyszín rehabilitálására, így többek között sport- és szabadidőparkot, valamint kutyafuttatót létesítenek a romos épületek és a gondozatlan, elbozótosodott növényzet helyén.

A kivitelezés első lépéseként építkezésre alkalmassá teszik a Téglagyári úti területet, ehhez nagy alapterületű, mostanra használhatatlanná vált ingatlanokat kell lebontani, illetve el kell szállítani a környéken felgyülemlett, hatalmas mennyiségű illegális hulladékot. Továbbá rendezésre vár a növényzet is, ezek elvégzése után lehet majd hozzálátni a sportpark építésének.

Rádi Róbert, a projektet koordináló Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetője elmondta, a bontási munkálatok három ingatlant érintenek. A 7-es számú egy alápincézett, földszintes, ötlakásos, 375 négyzetméter alapterületű lakóépület, míg a 9-es egy hatlakásos, földszintes, 330 négyzetméteres lakóház volt.

A háromszintes, közel 1400 négyzetméter alapterületű egykori magtárépület lebontása hatalmas munka lesz Fotó: Polgár Tibor/Napló

Az úttesttől beljebb lévő, háromszintes, közel 1400 négyzetméter alapterületű hajdani magtárépületet ugyancsak eltüntetik. Rádi Róbert hozzátette, a kivitelező feladata az épületek elbontása és a törmelék ártalmatlanítása, amit április 15-éig kell elvégeznie. Az ügyvezető a zaj- és porhatással járó bontás miatt a környéken élők türelmét, megértését kérte a munkálatok idejére.

Ezzel párhuzamosan az elburjánzott bozótot is ki kell irtani a területen, amit a városgondnokság kapott feladatul. A tengernyi illegális hulladék elszállíttatása és ártalmatlaníttatása a várost terheli, ez várhatóan jelentős költségeket jelent majd.

Áldozó Tamás polgármester kiemelte, nagyságát tekintve a kastélyrekonstrukciós projekt után a barnamezős a második legnagyobb pápai beruházás az elmúlt időszakot tekintve. Mint mondta, a felhagyott iparterületek rehabilitációjára irányuló TOP-os pályázat kiírása peremkerületek újjáalakítását és a város szövetébe való visszaillesztését teszi lehetővé úgy, hogy a megújítás szabadidős, rekreációs célokat szolgál, mindez pedig a Téglagyári út menti területre és a Schwenczel rétre jól alkalmazható. A Téglagyári úthoz egy sportparkot terveztek, főként az atlétika és a teke céljaira, valamint más szabadidősportokra. Emellett kialakítanak egy kutyafuttatót, a Schwenczel rét városi tulajdonban lévő részén pedig park és játszótér lesz. Áldozó Tamás elárulta, az elnyert 1,758 milliárd forintot valószínűleg további forrásokkal kell majd kiegészítenie az önkormányzatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában