Jókor jött a segítségük

2019.07.16. 11:00

Langallóval búcsúztatta a belga cserkészeket Tótvázsony

Belga fiatalok serénykedtek az elmúlt héten a községben. A Poste Pionniers Peter Pan elnevezésű cserkészcsapat 48 fiatalja és négy huszon­éves kísérőjük Soignies városából és környékéről érkezett a faluba.

Molnár Sándor

A Tótvázsonyban táborozó belga cserkészcsapat a táborhelyen. Híre ment a Janka Tanyának Fotó: Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület

Tótvázsonyt egy, a Janka Tanyát jól ismerő holland barátja javasolta a csoport egyik vezetőjének, így jutottak el a faluba. A 16–18 éves fiatalokból álló, önellátó cserkészcsapat a kultúrház mellett kapott sátorhelyet, és az önkormányzat biztosította számukra a vízvételi és mosakodási lehetőséget.

Az ifjú cserkészek napi négy órában önkéntes munkát végeztek a településen. A tótvázsonyiakat meglepte a váratlan megkeresés és látogatás, de örömmel fogadták a csapatot.

A Tótvázsonyban táborozó belga cserkészcsapat a táborhelyen. Híre ment a Janka Tanyának Fotó: Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület

A hét során Szendrei Szilárd, a Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület elnöke adott feladatokat a belgáknak, akik nagy lelkesedéssel hajtották végre a munkákat. – Keddtől péntekig dolgoztak nálunk öt csoportba osztva napi négy órát a középiskolás korú fiatalok. Olyan munkákat bíztunk rájuk, amelyeket amúgy is elvégeznénk, de jelenleg egy kis lemaradásban voltunk velük, ezért jól jött a csoport segítsége – mondta el Szendrei Szilárd.

A belga fiatalok korlátot festettek a focipálya körül, kitakarították, növénymentesítették a tavat, és lecsiszolták, majd lefestették a tó környezetében található fabútorokat, valamint kigazolták a térköves színpad terét. Az iskolánál segítettek befejezni a szülők által elkezdett füves pálya területének kialakítását. A teniszpályánál lecsiszolták a faházat, amelynek festését majd a helyi fiatalok, vagy az önkormányzat dolgozói fejezik be. Rendbe tették a teniszpályát és annak kerítését is.

A falu közössége jó néven vette a külföldi fiatalok segítségét, ami a közösségi oldalra feltett, a munkálatok során készített fotók nagyszámú kedveléséből is kiderült. Hálájuk jeléül a helyiek langallós búcsúvacsorát szerveztek a cserkészcsapat számára pénteken a közösségi kemencénél, ahol magyar zászlóval és a tótvázsonyi gyerekek által kartonból készített érdemrenddel lepték meg a belga fiatalokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában