1956

2017.10.23. 20:07

A lelkek és a hősök forradalma

Az 1956-os forradalom napjaiban az emberekben a szabadság és függetlenség igénye tört felszínre, amely születéstől fogva sajátja mindenkinek, mondta ünnepi beszédében Porga Gyula polgármester.

Marton Attila

A Brusznyai-emlékműnél tartott városi megemlékezésre a szakadó eső és a viharos szél ellenére is sokan látogattak ki. Porga Gyula polgármester hangsúlyozta, az 1956-os forradalomra lélekben hosszú ideje készen álltak a magyarok, akik nem tűrhették tovább az elnyomást és a szolgaságot. Hozzátette, az 1950-es évek elnyomása és terrorja, az intézményesült megfélemlítés is kevés volt, hogy kiölje a magyarokból a szabadság iránti vágyat.

Emlékeztetett, a fővárosi tüntetések után országszerte utcára vonultak az emberek, és szabadság iránti elkötelezettségükről tettek tanúbizonyságot. A forradalom az évtizedes elnyomás ellenére békés tüntetésekkel kezdődött, majd viharos gyorsasággal söpört végig hazánk településein és szervezte meg intézményeit, a munkástanácsokat, a nemzetőrséget vagy a forradalmi bizottságokat.

– Az 1956-os forradalom hősei hittek abban, hogy az ember természeténél fogva szabad. Élettel töltötték meg a szabadság és a nemzeti függetlenség eszméit, amely az új Magyarország alapjává vált 1990-ben – fogalmazott Porga Gyula. Hozzátette, a forradalom leverése és a megtorlás kegyetlensége is kevés volt, hogy kiirtsa a szabadság iránti vágyat hazánkban: a forradalom lángját a kádárizmus alatt is sokan őrizték.

 

A megemlékezésen közreműködött Kőrösi Csaba színész, Szarka Tamás, a Ghymes együttes énekese és zenésztársai, Horváth János és Takács József Jozzy, valamint a Magyar Honvédség Légierő Zenekara Katona János vezényletével. A rendezvényt koszorúzás zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában