Sosem késő elkezdeni

2019.04.26. 16:00

Lelkesen „digitalizálják” az időseket Pápán

A Jókai Mór Városi Könyvtár 2008 óta biztosít ingyenes számítógépes képzést a nyugdíjas korosztály számára, egyre magabiztosabbá téve kezüket a klaviatúrán és az egéren.

Laskovics Márió

Polovitzerné Antal Mónika könyvtáros 2008 óta vezeti a 65 év felettiek bizonytalan kezét a klaviatúrán és az egéren. Alatta Borbás Istvánné

Mindannyiunk életét gyökeresen változtatja meg, egyre nagyobb mértékben hálózza be a digitalizáció. Az idős generáció, akik nem tanulták a számítógépek, a világháló használatát, úgy érezhetik, kimaradnak valamiből. A tavaly elindult idősügyi infokommunikációs program segítségével a 65 év felettiek a számítógép- és internethasználattal kapcsolatos alapismereteket szerezhetnek meg vagy mélyíthetik el tudásukat.

Polovitzerné Antal Mónika könyvtáros 2008 óta vezeti a 65 év felettiek bizonytalan kezét a klaviatúrán és az egéren. Előtte Borbás Istvánné Fotó: Laskovics Márió/Napló

A pápai Jókai Mór Városi Könyvtár részt vesz a Digitális Jólét Programban (DJP), s 2008 óta (ekkor még eMagyarország Pontként) tart kezdő és haladó számítógép és internet használati tanfolyamokat, tudtuk meg Polovitzerné Antal Mónika könyvtárostól. A foglalkozásokat vezető informatikus-könyvtáros, DJP mentor beszámolt róla, hogy a korábbi eMagyarország Pontok nem csak szellemiségükben, de küllemükben is megújultak. E hálózat tevékenységének lényege a helyi közösségek mozgósítása, a környezetükben élő hátrányos helyzetű, digitális kompetenciával nem rendelkező emberek bevonása, a digitális világ iránti nyitottság megteremtése.

A 2018-tól Digitális Jólét Program Pontként is működő pápai könyvtár esetében ehhez nélkülözhetetlen volt a közösségi internet-hozzáférési helyek infrastruktúrájának fejlesztése, a korszerű infokommunikációs technológiai eszköz-állomány bővítése (három laptop, két tablet, két okostelefon, egy projektor, egy multifunkciós eszköz, bel- és kültéri wifi), valamint hogy felkészült, segítő szakértelem álljon rendelkezésre, mondta el a mentor.

Bekapcsolódtunk a Digitalizáció az aktív idősekért programba, melynek célja, hogy a foglalkozásokon résztvevő idősek elsajátítsák az alapvető digitális eszközök (számítógép, okostelefon, tablet) magabiztos használatát. 2018. novembere óta több mint 50 „tanuló” vett részt sikeresen a foglalkozásokon. A foglalkozásokat 6-8 fő részvételével, heti két alkalommal, alkalmanként kétszer 45 perc időtartamban tartjuk. A tanfolyam végére az idősek képesek lesznek az interneten információkat keresni, alapvető ügyeket intézni online, közösségi médiát és videótelefonálást használni.

Polovitzerné Antal Mónika hozzáfűzte, a résztvevők életminősége emelkedik, magányosságuk csökken a digitális eszközök segítségével. A foglalkozások szellemisége nem hasonlítható a formális oktatási rendszerbeli képzésekhez: kötetlenebbek, a céljuk nem a lexikális tudásanyag átadása, hanem a motiváció, lelkesítés, és az egyszerű, gyakorlati tudás átadása. A tanfolyamra folyamatosan várják a 65 év felettiek jelentkezését.

A tanfolyam egyik résztvevője, Borbás Istvánné úgy nyilatkozott, ebben az elektronikus világban haladni kell a korral. Az e-ügyintézés, e-bankolás, illetve a közösségi oldalon való kapcsolattartás voltak a fő motivációi. A nyolc alkalom felén már túl voltak ottjártunkkor, s mint mondta, hasznosnak tartja a képzést. Többek között megtanulták, hogyan kell keresni a böngészőben, hogyan tudják visszanézni az előző napi tévéműsorokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában