egy héten át tartott

2018.01.29. 08:30

Lezárult az egyetemes imahét Pápán

Az ökumené jegyében, a Krisztus-hívők egységéért szervezett imahét istentiszteletei egy héten át, különböző lelkészek igehirdetéseivel valósultak meg.

Laskovics Márió

Az istentisztelet végén Sándor Endre (balra), az imahét perselyadományaival támogatott Sándor-Hellebrandt Hunor édesapja, és ismertette a család nehéz sorsát

Az egyetemes imahét tematikáját ezúttal a Karib-térség lakói állították össze, így a rabszolgaság, a kizsákmányolás volt a középpontban. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának Elnöksége tavalyi döntése alapján ezentúl az ökumenikus imahét országos nyitó istentiszteletének vasárnapja egyben az üldözött keresztényekért való imádkozás napja is.

Az istentisztelet végén Sándor Endre (balra), az imahét perselyadományaival támogatott Sándor-Hellebrandt Hunor édesapja, és ismertette a család nehéz sorsát

Pápán hétfőtől szombatig, minden nap más helyszínen, másik lelkész hirdetett igét, így Salgó Ferenc kanonok, plébános, Polgárdi Sándor esperes, Szijártó László esperes, plébános, Mail József apát, főesperes, plébános, Szakács Gergely lelkipásztor, és Boncz Zoltán lelkipásztor osztotta meg gondolatait a hívekkel. Természetesen mellettük több, különböző felekezetű lelkész is szolgált az egyes alkalmakon, melyek fókuszában a közös imádság, ének állt.

Az nyolc lelkész szolgált, balról: Márkus Mihály református lelkipásztor, Boncz Zoltán baptista lelkipásztor, Szakács Gergely református lelkipásztor, Mail József apát, főesperes, plébános, Polgárdi Sándor evangélikus esperes, Tóth Cseperke református lelkipásztor, Salgó Ferenc kanonok, plébános, és Németh Katalin evangélikus lelkész

 

Mail József apát, főesperes, plébános csütörtöki igehirdetésében a mai rohanó világ hátrányairól beszélt. Úgy fogalmazott, hogy mi, nyugati keresztények nagyon el vagyunk kényelmesedve. Pedig koránt sincs ugyanolyan jólét az egész világon, mint nálunk. Hiszen modern kori rabszolgaságról beszélünk, amibe nemcsak fizikailag, de szellemileg is beletaszította az embert a globális világ. A ma embere elmegy az értékek mellett. A digitális világban a legnagyobb probléma, hogy az emberek nem beszélgetnek egymással, a verbális kommunikáció kikopni látszik életünkből. A túlzott fogyasztás közepette Isten, és az ember háttérben marad.

Az istentisztelet végén, az evangélikus gyülekezeti házban megrendezett agapé előtt felszólalt Sándor Endre, az imahét perselyadományaival támogatott Sándor-Hellebrandt Hunor édesapja, és ismertette a család nehéz sorsát. Miszerint hét éves kisfia koraszülöttként súlyos agyvérzést kapott, mely következtében súlyos értelmi sérült, mozgássérült, agresszív viselkedési tünettel, melléktünetként súlyos autista és enyhén skizofrén. Nem eszik-iszik önállóan, nem beszél, nem szobatiszta, folyamatos ellátásra szorul. Ellátási, lakhatási körülményeinek javításáért  akadálymentes fürdőszoba, lépcső, valamint biztonságos fejlesztőszoba kialakítására gyűjtenek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában