folytatódnak a beruházások

2019.03.05. 11:30

Logisztikai központ és bölcsőde épülhet Nemesvámoson

Nemesvámos lakóinak létszáma lassan eléri a háromezret, és jelenleg nincs is eladó telek a faluban, pedig sok az érdeklődő. A tavalyi látványos fejlesztések után idén is folytatódnak a beruházások, ivóvízcsőcserék és útfelújítások a településen.

Molnár Sándor

Sövényházi Balázs polgármester és Firtl Márta településfejlesztési csoportvezető egyeztet a tervekről

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A képviselő-testület február közepén szavazta meg a költségvetést, és kiderült, hogy marad pénz fejlesztésekre is 2019-ben, pedig az önkormányzatnak adóerő-képessége miatt az iparűzésiadó-bevételéből 90 millió forintot be kell fizetnie az államkasszába, és 64 millió forintot nem kap meg. A működést így teljes mértékben a helyi adóbevételekből finanszírozzák.

Sövényházi Balázs polgármester és Firtl Márta településfejlesztési csoportvezető egyeztet a tervekről Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az önkormányzatnak az idei évre vannak olyan kötelezettségvállalásai is, amelyekről még tavaly döntöttek. Ilyen például az agrárlogisztikai központ a hűtőházzal és a vásártérrel.

– Közbeszerzés előtt vagyunk, de annyira elmentek az építőipari árak, hogy mérlegelnünk kell, hogy csökkenthető-e a beruházás műszaki tartalma. A régi óvodából bölcsődét akarunk építeni, amit pályázati forrásból szeretnénk finanszírozni. Itt is olyan magas költségvetés jött ki, hogy át kellett dolgoztatni a meglévő terveket. A Magyar Bölcsődék Egyesületén keresztül, szakértő bevonásával és építésszel egyeztetve látszik, hogy jócskán lejjebb faraghatók a költségek – mondta el Sövényházi Balázs polgármester, aki hozzátette, hogy maximum 100 millió forintból megvalósíthatónak látszik a bölcsőde, amihez 30 millió forint önerővel kalkulálnak.

Folytatódnak az ivóvízcsőcserék is a településen. A falu elején, a Kossuth utca 1. számtól maradtak el ezek egészen a Malom utcáig, de a tervek már megvannak, az engedélyeztetés áprilisra várható. Egy Kossuth utcai közben is kicserélik az ivóvízcsövet, és folytatódnak a faluban az útfelújítások is. Idén a Nagykút utca és zsák közök szerepelnek a tervek között, meg a postával szemben lévő köz.

Folyamatosan cserélik a buszvárókat is, már készül a Kossuth utca–Malom utca kereszteződésében az új beálló.

A polgármester kiemelte: nagy sikerrel mennek és folytatódnak is az EFOP-os tanfolyamok. Sokan vettek részt a bonbonkészítő, kosárfonó képzéseken és a kirándulásokon is. Évek óta tervezik az új művelődési központ felépítését is, amelyre 250 millió forintot elkülönítenek forrásként, és jövőre talán elkészülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában