kiszebáb égetés

2018.02.11. 17:24

Lovasfarsanggal és pálinkamustrával űzték el a telet Nagyvázsonyban

Nemcsak a lovasok és a felvonulók, hanem a lovak is maskarát húztak, hogy közösen űzzék el a telet hangos és látványos felvonulással, díszes fogatokkal és kiszebáb égetéssel.

Molnár Sándor

A már hagyományos lovasfarsangra mintegy 15 fogattal készültek a falu- és környékbeli gazdák, akikhez csatlakoztak a lovasok is. A résztvevők összegyűltek a lovasiskola udvarán, feldíszítették a fogatokat, és a lovakat, jelmezt öltöttek majd körbejárták a települést. Déltájban megérkeztek a falu központba, hogy elégessék a kiszebábot.

– Ez egy kis családias, hagyományőrző, télűző ünnepség. Nem akarunk fesztivált csinálni belőle, mert azokból már Dunát lehet rekeszteni. Annak nagyon örülünk, ha minél többen eljönnek a faluból és messzebbről is. Tervezzük a program tovább fejlesztését, de mindig is megmarad egy másfél-kétórás, könnyed összejövetelnek, ami arra jó, hogy öregbítsük a település hírnevét – fogalmazott Fábry Szabolcs polgármester. A jó hangulatról a Kinizsi táltosai táncegyüttes tagjai gondoskodtak, akik körbe táncolták a sokadalommal a lángoló kiszebábot. Az égetés végén „Vesszen a tél, vesszen a tél!” kiáltásokkal próbálták meg elűzni a telet a mulatság résztvevői.

Eközben a rendezvényházban már zajlott a III. Pálinkamustra. A helyi gazdák 20 féle pálinkát adta le a megmérettetésre. A zömében körte, szilva, birs és cseresznyepálinkák mellett, olyan különlegesség is előfordult, mint a szarvasgombás öreg körte. Zékány Zsolt alpolgármester, a zsűri egyik tagja elmondta, hogy idén rekordszámú nevezés érkezett. Évről-évre egyre többen kapcsolódnak be a versenybe és egyre nehezebb dolga van a bíráknak, akik a pontozásnál figyelembe vették az illat tisztaságot és karaktert, az íz tisztaságot és karaktert, valamint a harmóniát.

Az izgalmas napot jelmezes farsangi bállal zárták a településen. A programokra érkezett a Kinizsi Szövetségből, a legdélebbi magyar közösség képviseletében, Pancsováról egy négy fős delegáció is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában