kibővítették és korszerűsítették az épületet

2019.06.06. 14:00

Megújult a marcaltői orvosi rendelő

Több mint 56 millió forintos európai uniós pályázati forrásból határidőre elkészült a marcaltői orvosi rendelő épületének felújítása, bővítése.

Polgár Tibor

A marcaltői orvosi rendelő több mint 56 millió forintból újult meg teljeskörűen Fotó: Polgár Tibor/Napló

Fotó: Polgár Tibor/Napló

Mint ismert, Marcaltő önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretein belül, egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztés jogcímen 56,4 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a település Kossuth utcai orvosi rendelőjének rekonstrukciójára. A nagyszabású beruházás a házi- és az iskolaorvosi, valamint a védőnői szolgálatot magában foglaló három egészségügyi alapellátási funkció egy épületbe való integrálását, illetve komplex fejlesztését szolgálta – tájékoztatta a Naplót Sandl Zoltán, Marcaltő polgármestere.

Sandl Zoltán polgármester Fotó: Polgár Tibor/Napló

A község vezetője hozzátette, a meglévő épületek korábban is ellátták a funkcióikat, a háziorvosi és a védőnői szolgálat teljesítését a vegyes praxishoz rendelt 1471 fős lakossági kapacitásra vonatkozóan, de állapotuk mostanra jelentősen leromlott. Az ingatlanok nem voltak akadálymentesítettek, az ellátáshoz szükséges orvosi eszközök, informatikai rendszerek nem álltak rendelkezésre vagy elavultnak számítottak, így nem biztosítottak megfelelő körülményeket a betegellátáshoz, továbbá nem valósult meg az épületek költséghatékony üzemeltetése sem. A több mint 56 millió forintos, százszázalékos támogatottságú – tehát önrészt nem igénylő – fejlesztésnek köszönhetően a háziorvosi ellátásnak helyet adó ingatlan felújításával, bővítésével központosították az egészségügyi alapellátást: a házi- és az iskolaorvosi rendelő, továbbá a védőnői tanácsadó egy infrastruktúrába került, ezáltal a lakosság számára könnyebben elérhetővé vált mindhárom ellátási funkció.

A marcaltői orvosi rendelő több mint 56 millió forintból újult meg teljeskörűen Fotó: Polgár Tibor/Napló

Sandl Zoltán megjegyezte, a komplex TOP-os projekt keretében megvalósult a hiányzó vagy elavult orvosi gépek, műszerek, eszközök beszerzése, az épület komfortosítása, akadálymentesítése, a szolgálati lakás fejlesztése. Emellett a gazdaságos fenntartás érdekeit is szem előtt tartva megújuló energiát felhasználó, napelemes rendszert telepítettek, valamint nyílászárócseréket hajtottak végre, és a fűtési rendszert is korszerűsítették, nem utolsósorban pedig beszereztek a háziorvos részére egy, a feladata ellátásához szükséges új személygépjárművet. Az energiatakarékos megoldások alkalmazása hosszabb távon költségmegtakarítást eredményez majd, míg a szolgáltatási színvonal javítására irányuló beruházások, eszközbeszerzések hozzájárulnak a minőségi, teljesebb körű feladatellátáshoz – mutatott rá a marcaltői polgármester.

Sandl Zoltántól megtudtuk azt is, hogy az Európai Regio­nális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósult beruházás idén április 30-án sikeresen lezárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában