Mit jelent nekem a szülőföld, a közösség, ahol élek?

2018.04.24. 19:13

Megyei Honismereti Napot tartottak Veszprémben

Senki sem élhet közösséghez tartozás és gyökerek nélkül, mert ezek adják meg azt az érzést, hogy tartozunk valahová.

Molnár Sándor

A gyökereink lehetővé teszik, hogy otthon érezzük magunkat lakóhelyünkön – fogalmazott Szabóné Vörös Györgyi.

Honismereti Napot tartott a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület. Az összejövetelt Bél Mátyás születésnapjához közel rendezték, így is tisztelegve az első jelentős magyar honismeretis emléke előtt. A megyei rendezvényre minden olyan tagot meghívtak, akik aktívan dolgoznak a honismeretben – mondta el érdeklődésünkre Bándi László a VMHE elnöke. Az egyesület első ízben írt ki ifjúsági, honismereti- helytörténeti pályázatot „ Mit jelent nekem a szülőföld, a közösség, ahol élek?” címmel. Az pályázat célja az volt, hogy a megyében élő általános és középiskolás diákokhoz közelebb vigyék a honismeretet és a helytörténet szépségét. Ezen felül, aktív, kreatív munkájuk során ismerjék meg és mutassák be szülőföldjüket, vagy azt a szűkebb közösséget, ahol élnek. Az egyesület elnöksége öt díjat adott át a pályázó fiataloknak, ragsorolás nélkül.

A honismereti napon két, a területén kiemelkedő munkát végző egyesület: a Várpalotai Városszépítő és – védő Egyesület, valamint az Ajkai Helytörténeti Klub is bemutatkozott. A találkozón módszertani beszélgetésekre is sor került. Hudi József a különböző gyűjtési lehetőségekről, Somfai Balázs a térképvázlatok szerkesztéséről a helytörténeti művekhez, míg Bándi László az emlékhelyekről és az emlékjelekről beszélt a hallgatóságnak. Az egyesület elnöke elmondta azt is, hogy a megye több mint 200 településének majdnem mindegyikén van olyan személy, aki helyben szervezi a honismereti munkát. Éppen emiatt jelentették meg a Veszprém megyei honismereti lexikon első kötetét, ugyanis nagyon sokan nem tudják, hogy például a szomszéd faluban ki foglalkozik helytörténettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában