megszűnt a széttagoltság

2019.02.09. 11:00

Megyénket is érinti az ügyészségi nyomozás átszervezése

Megújult február 1-jével az ügyészségi nyomozás szervezete, amelynek révén az eddigi széttagoltság megszűnt, és az ügyészségi nyomozás egységesen a Központi Nyomozó Főügyészséghez és az alárendeltségében működő regionális illetékességű ügyészségekhez került, közölte Gulyás Ildikó Veszprém megyei főügyészségi szóvivő.

Kovács Erika

Fotó: GoogleMaps

A 2018. július 1-jén hatályba lépett új Büntetőeljárásról szóló törvény módosította az ügyészségi nyomozás kizárólagos hatáskörbe tartozó bűncselekmények körét. Az új törvény továbbra is indokoltnak tartotta az ügyészségi nyomozás fenntartását például a bíró, az ügyész, a rendőrség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatásos állományú tagja ellen elkövetett kiemelt súlyú bűncselekmények, így például az emberölés, az emberrablás, a hivatalos személy elleni erőszak esetében.

Az ügyészségi nyomozás kizárólagos hatáskörébe tartoznak továbbá a hivatalos személyekkel összefüggésben elkövetett korrupciós bűncselekmények, mivel azok súlya nagyobb, és a bizonyításuk is általában nehezebb. Az új Büntetőeljárásról szóló törvény nagy többségében a rendőrség hatáskörébe utalta az igazságszolgáltatás elleni bűncselekmények nyomozását, és ezért hamis vád, hatóság félrevezetése, hamis tanúzás, ügyvédi visszaélés és zugírászat nyomozását már nem a járási és nyomozó ügyészségek, hanem a rendőrség végzi.

Gulyás Ildikó főügyészségi szóvivő kiemelte, az ügyészségi nyomozás szervezete e jogszabályváltozás miatt és a hatékonyság növelése érdekében újult meg, amelynek eredményeként a járási és nyomozó ügyészségek ügyészségi nyomozással kapcsolatos tevékenysége idén január 31-ével megszűnt, és a szervezeti egységek elnevezése is megváltozott.

A változás megyénkben a Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészséget érintette, melynek elnevezése ismét Veszprémi Járási Ügyészség lett. Ezzel egyidejűleg, 2019. február 1-jétől a kizárólagos ügyészségi hatáskörbe tartozó bűncselekmények nyomozását teljes körűen átvette a Központi Nyomozó Főügyészség és az alárendeltségében működő regionális nyomozó ügyészségek, melyek közül Veszprém megyére kiterjedő illetékességgel a Győri Regionális Nyomozó Ügyészség rendelkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában