aktuális feladat

2019.06.23. 07:00

Milliós is lehet a bírság – Veszprém megyében is irtsuk ki időben a parlagfüvet!

Az idei évtől már nincs türelmi idő a parlagfű elleni védekezésben, egész évben elejét kell venni az allergiakeltő gyomnövény virágzásának.

Polgár Tibor

Forrás: Shutterstock

Ez a feladat sokak számára mostanra aktuálissá válhatott. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Né­bih) tájékoztatásából megtudtuk: a korábbi években július elsejéig nem ellenőrizték és szankcionálták a hatóságok a parlagfű elleni védekezés elmulasztását.

Az Agrárminisztérium megszüntette a türelmi időt, így az ingatlantulajdonosoknak folyamatosan ügyelniük kell rá, hogy megakadályozzák az allergén növény virágbimbójának kialakulását, továbbá ezt az állapotot fenntartsák. Azokon a területeken, ahol nem tesznek eleget az előírásnak, közérdekű védekezést rendelhetnek el, amelynek a költsége mellett 15 ezertől 5 millió forintig kiszabható növényvédelmi bírság is terhelheti a gondatlan földhasználót. A parlagfű virágzásának augusztusban és szeptemberben van a főszezonja, ugyanakkor akár már júliusban megkezdődhet a gyomnövény pollenkiengedése. Ráadásul a melegedő őszök miatt bizonyos esetekben november végéig is virágozhat a parlagfű.

A parlagfű elleni védekezés elmulasztása esetén belterületen a települési önkormányzat jegyzője, külterületen a növény- és talajvédelmi feladatkörben eljáró megyei kormányhivatal rendeli el a közérdekű védekezést. Tehát belterületi parlagfüves övezet észlelésekor a helyi önkormányzatnál, jegyzőnél ajánlott bejelentést tenni, míg a külterületi helyszíneket a kormányhivatal járási földhivatalainál jelezhetjük. Mindkét esetben ugyancsak megtehetjük a bejelentést a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályán, valamint a kormányablakoknál személyesen, telefonon vagy levélben. Emellett a Nébih weboldaláról közvetlenül elérhető Parlagfű Bejelentő Rendszer is fogadja az értesítéseket, amely regisztrációt követően bárki számára használható otthoni interneteléréssel, illetve akár mobiltelefonnal a helyszínről.

A parlagfű levelei szárnyaltan szeldeltek, fonákuk és a levélnyél pelyhesen szőrös Fotó: Polgár Bettina

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal leírása szerint a kifejlett parlagfű 20 és 200 centiméter közötti magas, orsógyökerű, felálló szárú, rendszerint dúsan elágazó, terebélyes gyomnövény. Szára szőrös, keresztben elvágva négyzet alakú. Levelei szárnyaltan szeldeltek, fonákuk és a levélnyél pelyhesen szőrös. Ha a parlagfű szárát a talajfelszín magasságában elvágjuk, akkor elpusztul. A talajhoz közeli néhány centiméteres szárrészen viszont 2-3 elágazása is van, ezért a kaszálás után általában újrahajt.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közlése alapján a parlagfű utak és vasúti sínek mentén, gondozatlan területeken, frissen bolygatott földeken fordul elő legnagyobb arányban, viszont a jól beállt gyepekbe nem hatol be. A gyomnövény jelentős felszaporodásának számottevő a közegészségügyi és a gazdaságkárosító hatása, Magyarországon a lakosság több mint 20 százalékát érinti a parlagfű-allergia. Fontos tudni, hogy a területalapon igényelt támogatások esetében jogosultsági feltétel a gyommentesítés – amibe a parlagfű is beletartozik. Ennek értelmében az a terület, melyen mezőgazdasági termelés folyik, de nagymértékű, súlyos gyomosodás észlelhető, és ez a helyszíni ellenőrzés során bebizonyosodik, a vizsgált támogatási évben nem támogatható, azaz semmilyen területalapon adható támogatásra nem jogosult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában