A közösség szolgálatában

2018.11.19. 11:30

Nagy múltú épületet újítottak fel Takácsiban

Közel 20 millió forintból teljes körű felújításon esett át Takácsi egyik legrégebbi, jelenleg közösségi házként és polgárőrirodaként funkcionáló épülete.

Polgár Tibor

Fotó: Polgár Tibor/Napló

Az átadóünnepségen Vajda György, Takácsi polgármestere emlékeztetett, egy hét alatt három jelentős beruházás fejeződött be a községben: több mint 46 millió forint értékben elvégezték a perei falurész teljes csapadékvíz-elvezető hálózatának rekonstrukcióját, mintegy egymillióból pedig kibővítettük a falu sportöltözőjét, amely korszerű vizesblokkal gazdagodott. Emellett megújult a helyi polgárőrök irodájának is otthont adó közösségi ház. Utóbbinak a munkálatai csaknem 20 millió forintba kerültek, ehhez közel 14 milliót nyert a település egy vidékfejlesztési pályázaton, míg a hiányzó összeget önerőből tették hozzá a projekthez.

Fotó: Polgár Tibor/Napló

Vajda György elmondta, többek között felújították a tetőt, új vizesblokkot alakítottak ki, elvégezték a falak és a födém szigetelését, illetve kiépítettek egy napelemes rendszert az épületen, amit a község egyik legrégebbijeként tartanak számon. Korábban volt itt például istálló, kovácsműhely, lakóház, orvosi rendelő, vagy éppen konditerem.

Fotó: Polgár Tibor/Napló

– A funkciók változtak az évek során, ám az épület megmaradt. Volt idő, amikor fontolgatták a lebontását, de bölcs elődeink megőrizték nekünk, az utókornak. Most polgárőriroda működik a szépen felújított ingatlanban, és a helyi civil szervezetek számára is nyitva áll ennek a közösségi háznak a kapuja. Például a különféle egyesületek próbákat tarthatnak itt – jegyezte meg a polgármester. Hozzáfűzte: tervezik, hogy egy körzeti megbízotti irodát ugyancsak kialakítanak az épületben.

Az eseményen Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, Magyarország energiahatékonysági tervében kiemelt célként szerepel, hogy a megújuló energiák nagy szerepet kapjanak a felújított épületek üzemeltetésében. Ez Takácsi nagy múlttal büszkélkedő közösségi házának rekonstrukciója során szintén fontos szempont volt, elég csak az újonnan kialakított napelemes rendszerre gondolni. A kormánypárti politikus aláhúzta, hazánk célul tűzte ki azt is, hogy elsődlegesen a napenergiát hasznosítja a hagyományos energiák mellett. Kovács Zoltán úgy fogalmazott, mindig jó érzés, amikor egy leromlott állapotú történelmi épület megújul és a helyi közösség szolgálatába áll – erre látunk most szép példát Takácsiban.

Fotó: Polgár Tibor/Napló

A beszédeket követően a jelenlévők megtekinthették a kicsinosított, modernizált közösségi házat, majd a falu vendégül látta egy kis harapnivalóval és itallal az egybegyűlteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában