bátor harcos 2018

2018.10.09. 17:30

Nappali és éjszakai éleslövészetet hajtottak végre a Bakonyban

Nappali és éjszakai körülmények között hajtottak végre század szintű éleslövészetet a Bátor Harcos 2018 hadgyakorlaton részt vevő magyar katonák.

Balogh Ákos

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Mint arról korábban is beszámoltunk, szinte egész októberben a bakonyi lőtéren zajlik a Magyar Honvédség kiemelt jelentőségű gyakorlata, a Bátor Harcos 2018 és ennek részeként a NATO számára felajánlott, MH Zászlóalj Harccsoport időszakos készenlétének ellenőrzésére történő felkészülés is.

 

Az elmúlt napok harcászati gyakorlatainak részeként század éleslövészeti feladatokra is sor került, melyet nem csak nappal, hanem sötétedés után is végrehajtottak a Bocskai Lövészdandár hódmezővásárhelyi katonái. A fiktív harchelyzet forgatókönyve alapján többek között BTR-80-as harcjárművekkel, aknavetőkkel, páncéltörő rakétás alegységgel kiegészült századok egy hagyományos és aszimmetrikus hadviselésre jellemző konfliktusba kerültek, melyet kizárólag a fegyverek használatával tudtak leküzdeni.

A műveletek fontosságáról Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka elmondta: nagyon fontos mérföldkő, hiszen az összekovácsolást követően a századok éleslövészet keretében tudták bizonyítani, hogy felkészültek a harc megvívására.

Az ellenőrzés, melyre készülnek, egyébként háromévente ismétlődik, és minden alkalommal több mint ezerhétszáz kritériumnak kell megfelelnie a katonáknak, ami nem csak a NATO szövetség számára, de a haza védelmében is fontos képességek megfelelő szintű tudását igazolja majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!