Régi idők disznótora

2018.01.30. 09:30

Nem hiányozhatott a hurka, a kolbász és a pálinka

Toros káposzta, hurka és kolbász is készült a hagyományos gannai disznóvágáson. A kulináris program szépszámú érdeklődőt mozgatott meg, és idén az égiek is kegyeikbe fogadták az eseményt.

Polgár Bettina

A disznó felbontása után finomabbnál finomabb ételek készültek Fotó: Polgár Tibor

Nagy Ottó, Ganna polgármestere kiemelte, ez a rendezvény az összetartozásról szól. Mint mondta, a hagyományos disznóvágást hatodik alkalommal szervezték meg, és minden évben nagy érdeklődés övezi a gasztronómiai élményekkel kecsegtető programot. Ezen szívesen vesznek részt a falu német ajkú lakosai, de rendre érkeznek vendégek a környező településekről is.

Megtudtuk, a sváb disznóvágás különlegessége, hogy a sertést leforrázzák, majd rendfán bontják szét.

Az eseményre Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is ellátogatott, aki úgy fogalmazott, öröm látni, hogy minden korosztály jól érzi magát, miközben felelevenítik a népi hagyományt. – A disznóvágás egy igazi ünnep, a közösség összekovácsolásának fontos terepe – mutatott rá.

A disznó felbontása után finomabbnál finomabb ételek készültek Fotó: Polgár Tibor

Az országgyűlési képviselő megjegyezte, a régiek a jólét megnyilvánulásával azonosították a disznóvágást, ennek az örömét idézik meg újra napjainkban a különböző településeken. Kovács Zoltán elárulta, a disznótoros ételek közül nagy kedvence a friss máj és a disznósajt.

Petrik Iván gannai lakos már több helyi disznóvágáson is részt vett. Mint mondta, ilyen alkalmakkor összejön az egész falu, és szívesen esznek-isznak az ismerősökkel. A pápai Harcos Attila ugyancsak állandó vendége a gannai disznótornak. Elmondása szerint az itteni nyugalomnak, békének és sárgabarack-pálinkának nincsen párja.

Az eseményre az elszármazott gannaiak is évről évre ellátogatnak, köztük Majer Tibor, aki soha nem hagyná ki ezt a programot. Hasonló nézetet vall Rávai Katalin is, aki egészen Budapestről költözött a bakonyi faluba, mert családjával természetközeli helyre, csendre vágytak.

A település német ajkú lakosaitól pedig megtudtuk, a gannai disznóvágást remek alkalomnak tartják, hogy jó-ízűen beszélgessenek a helyiekkel, emellett különösen tetszik nekik az összetartás, valamint az aktív közösségi élet, amely ezt a települést jellemzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában