Tiszteletadás az ősöknek

2019.08.13. 19:24

Német nemzetiségi fesztivált rendeztek Nagytevelen

Hagyományaihoz híven ápolja a küzdelmes sorsú ősei emlékét a helyi német nemzetiség.

Laskovics Márió

Az idei fesztiválon a kulturális műsor mellett könyvbemutatóval, emlékművek avatásával és sváb bállal ünnepeltek.

Az idei fesztivál keretében felszentelték a németek betelepítésének és a község újjáalapításának 300. évfordulójára állított emlékművet a templommal szemben. Balra Bedy Imre plébános, jobbra Babits Emil, a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Orbán Sándor polgármester

A helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat fesztivált és találkozót rendezett múlt szombaton, helyi termékbemutatóval. Bedy Imre plébános celebrálta német nyelvű szentmisével kezdődött a program, melyen megáldották a Nagytevelen 1715 és 1999 között szolgált plébánosok emléktábláját. A Nyulasi József népi fafaragó művész alkotta táblán negyvenhat név szerepel a sváb községben töltött szolgálati idővel.

Az avatón Babits Emil, a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke mondott beszédet. A nagyteveli Tewlana Liederschall kórus egy dallal, és egy fiatal verssel működött közre

Az I. és II. világháborús, valamint az Elűzetési emléktáblák megkoszorúzását követően felszentelték a németek betelepítésének és a község újjáalapításának 300. évfordulójára állított, Pákozdi Ervin által készített emlékművet a templommal szemben.

Az emlékművet Pákozdi Ervin készítette

– 1995 óta szervezünk német nemzetiségi fesztivált és találkozót. Célunk, feladatunk a német nemzetiség kultúrájának és hagyományainak ápolása. Idén azt ünnepeljük, hogy a ciszterciek 300 éve fejezték be Nagytevel újratelepítését. Később érkeztek telepesek Ausztriából, Bajorországból, Frankföldről, Nyugat-Magyarországról, Krajnából, Stájerországból, Mainzból és Pfalzból. Elődeink nagyon sokat dolgoztak, a semmiből felépítették településünket és templomunkat, majd községházát és iskolát. Tiszteletünk jeléül állíttattuk az emlékművet – hangzott el Babits Emil, a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke avató beszédében.

A kulturális műsorban, a sportcsarnok felállított színpadon kilenc német nemzetiségi hagyományőrző csoport lépett fel
Fotó: Beszprémi Gabriella

A sportcsarnokban a falu történetéről szóló, az önkormányzat által kiadott könyvet Csuka Gabriella és Waldmann Ernő szerzők, valamint Márkusné Vörös Hajnalka, a Veszprém Megyei Levéltár főlevéltárosa mutatták be, Orbán Sándor polgármester pedig ajánlotta a közönségnek.

A kulturális műsor előtt Babits Emil elnök köszöntötte a megjelenteket, ünnepi beszédet Ritter Imre, a magyarországi németek országgyűlési képviselője mondott. A csarnokban felállított színpadon fellépett a nagyteveli Tewlana Liederschall kórus, a mányi Maaner Eulen tánccsoport, a Gannai Asszonykórus, a Bakonyszücsi Hölgyek Klubja, a helyi Napsugár Nyugdíjas Egyesület, a Véméndi Német Nemzetiségi Énekkar, a helyi német nemzetiségi tánccsoport, valamint egy helyi kvartett. Zárszót Heilig Ferenc, a Veszprém Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke mondott. Este Vértessomlón sváb bállal zárták az ünnepi összejövetelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában