huszadik jubileum

2018.06.07. 11:07

Nemzetiségi találkozót tartottak Gannán

Nemzetiségi találkozót tartottak a gannai kultúrházban. Az eseményre a településről elszármazottak és hozzátartozóik kaptak meghívást.

Polgár Bettina

Fotó: Polgár Tibor/Napló

A vendégeket Ábrahám Tiborné, az összejövetelt szervező Gannai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, valamint Nagy Ottó, a település polgármestere köszöntötte.

Ábrahám Tiborné kiemelte, huszadik alkalommal szervezte meg a Gannai Német Nemzetiségi Önkormányzat a hagyományos nemzetiségi napot. – Nagy örömünkre szolgált, hogy az idei évben is szép számmal tisztelték meg jelenlétükkel a rendezvényt – mutatott rá.

Nagy Ottó hangsúlyozta, a nemzetiségi találkozó huszadik jubileuma mellett több kerek évforduló is kapcsolódik ehhez az eseményhez, hiszen kétszáz évvel ezelőtt szentelték fel a gannai templomot, illetve január 28-án volt hetven esztendeje, hogy a második elűzetéssel befejeződött a falu történetének legsötétebb, legszomorúbb időszaka.

Fotó: Polgár Tibor/Napló

A település vezetője külön szólt a Németországban élő gannaiakhoz is, akik ellátogattak a rendezvényre. – Az önök nagyszüleit, szüleit elüldözték szülőföldjükről, megfosztották őket az állampolgárságuktól, a vagyonuktól, mégis úgy érezték, hogy Magyarország a hazájuk. Nem értették, hogyan tehetett ilyet velük ez az ország, amelyet szerettek és otthonuknak tartottak, amiért elődeik életüket adták a háborúban. Az idős elüldözöttek közül többen a honvágytól néhány év alatt meghaltak. Amikor pedig a fiatalabbak először hazalátogattak, és látták, hogy más lakik a szülői házban, más szedi le a gyümölcsöt arról a fáról, amit a szüleik ültettek, biztosan keserűséget, szomorúságot és dühöt éreztek. Ahogy azonban telt az idő, ezek a negatív élmények elhalványultak. Talán az idő begyógyította a sajgó sebeket, sérelmeket és a legtöbbjük lelkében ismét teret nyert a szülőföld, a szülőfalu iránti szeretet – fogalmazott Nagy Ottó.

Fotó: Polgár Tibor/Napló

– Mi együtt túléltük ezeket a soha el nem felejthető eseményeket. A múltra emlékezni kell, de emellett büszkének is kell lennünk magunkra, hogy egy olyan néphez tartozunk, amely mindezek ellenére talpra tudott állni. Felemelt fővel vállalhatjuk, hogy mi vagyunk a magyarországi németek Gannáról – mondta.

Ganna polgármestere kiemelte, mindig voltak, akik többet tettek az emlékezésért és a megbocsájtásért. Ilyen személy Koller József is, aki az esemény alkalmával díszpolgári címet vehetett át Nagy Ottótól.

– Koller Józsefnek döntő szerepe volt abban, hogy a kitelepítés nehéz időszakára való emlékezést felelősségteljesen és történelemtudatosan életben tartsuk. Megírta a gannai Heimatbuch című könyvét, melyben érthető módon mutatta be szavakban, képekben, táblázatokban és dokumentumokban a németek letelepedését, a falu lakóinak életét, munkáját, szokásait és sokak elüldözését 1946 és 1948 között. Munkájával és eddigi tevékenységével mindig a megbékélést kereste. Ezzel csatlakozott Ganna nemzeteket egyesítő, békés, emlékező kultúrájához – hangsúlyozta Nagy Ottó.

Fotó: Polgár Tibor/Napló

A programot színpadi produkciók is gazdagították. Felléptek a helyi óvodások, a Gannai Hagyományőrző Tánccsoport, a városlődi Heimatklag Dalkör és a Pergő Rozmaring Tánccsoport. Emellett színpadra állt még a Gannai Asszonykórus és a Szomorer Jungs zenekar. A műsort követően beszélgetésre és közös vacsorára, majd svábbálba invitálták a résztvevőket. Az esemény az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Veszprém Megyei Német Önkormányzatok Közössége támogatásával valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában