a központban ellenzik a megvalósítást

2019.04.24. 11:30

Népszavazás lesz Révfülöpön a tervezett kikötőről

Aláírásgyűjtést indítottak a településen megépítendő kikötőt ellenzők, az ügyben népszavazást tartanak.

Tóth B. Zsuzsa

Látványterv.

Fotó: Archív

Amint arról lapunkban korábban már hírt adtunk, az önkormányzat rendelkezésére áll a környezetvédelmi hatóság megfellebbezhetetlen döntése, amely szerint nincs káros hatása a környezetre a tervezett kikötőnek. Annak megépítését mégis sokan ellenzik.

Látványterv. Fotó: Archív

Kondor Géza, a település polgármestere elmondta lapunknak, hogy egyelőre még csak látványterveket tettek közzé, amelyek bemutatták, hogy egy minden szempontból nyílt kikötő megvalósításán dolgoznak. A parton semmilyen beépítés nem történne, szabadon bejárható lenne az egész terület, beleértve a 180 méter hosszú, sétánynak kialakított hullámvédőt.

– A többlépcsős tervezésnek még csak az elején tartunk, és ha ezeken az akadályokon is átjutottunk, kész tervekkel, számításokkal rendelkezünk, akkor mérlegelhetjük, hogy bele szabad-e vágni a kivitelezésbe, és ha igen, milyen feltételekkel. Egyetértünk abban, hogy addig ne kezdődhessen el semmilyen előkészítő tevékenység, akárcsak közbeszerzés kezdeményezése, amíg a révfülöpiek álláspontját nem ismerjük. Ennek formája lehet a helyi népszavazás.

Ezért nehéz értelmezni azon népszavazási kezdeményezést, amely az alábbi, meglehetősen összetett kérdést szeretné népszavazással megválaszoltatni Révfülöp választópolgáraival. Hiszen inkább állítások halmazának tűnik, mint kérdésnek – mondja a polgármester, és mutatja a kezdeményezés szövegét, amelyben ez áll:

„Akarja-e, hogy Révfülöp vízparti központjában, a móló és a futballpálya közötti öblöt az eddigi funkciója helyett teljes területén l33 vitorláshajó téli-nyári vízen tárolására alkalmas vitorláskikötővé alakítsák át? Ehhez a vízbe ív alakú, az ívével a mólón is túlnyúló, l80 méter hosszú, betonoszlopokkal és szádfalakkal megtámasztott, l6 ezer köbméter terméskövet tartalmazó kőgátat építsenek? A vízfelületre 600 négyzetméter felületen úszó-pontonokat telepítsenek, a téli vízbefagyás ellen a hajókat szivattyús vízcirkuláló csővezetékekkel vegyék körül? A parton különböző kikötőkiszolgáló létesítményeket, köztük a mobil hajókiemelő darut telepítsenek? A füves partot a hajók oda- és elszállítására, ki-be emelésére használják, és kizárólag a vitorláskikötőt használóknak 10l férőhelyes autóparkolót létesítsenek?”

Látványterv. Fotó: Archív

– Erre egy igen vagy nem válasz adható az írás szerint. Lássuk be, nem kis kihívás lesz a képviselő-testületnek a népszavazás napjától számított 180 napon belül meghozni a határozatot, hogy milyen döntéshozatali kötelezettséget keletkeztetett a népszavazás. Nem titkolom, elkötelezett kikötőpárti vagyok. Révfülöp fejlődéséhez fontos lenne a kikötő megvalósítása, de nyilván nem minden áron. A feltett kérdésre semmiképpen nem válaszolnék igennel, mert senki nem szeretné például a partot beépíteni. Ha az igenek kerülnének többségbe, erre kötelezne bennünket a népszavazás? A nem válaszok pedig megerősítik, hogy ne építsünk olyan kikötőt, ami fel sem merült mint opció? – kérdezi Kondor Géza.

Hozzáteszi, hogy nem menne bele a kérdés hamis állításainak részletes taglalásába. – Aki a látványterveket látta, annak számára egyértelmű, hogy a parton semmilyen kikötőt kiszolgáló létesítmény nem épül. Lehetőség lenne 101 parkoló létesítésére, de csak 44-et ír elő a hatóság, ami szintén nem kizárólagos használatú. Kőszórásnak nevezni a sétányt enyhén szólva is erős túlzás, és nem kell műszaki egyetemi végzettség a telepített mobil daru elnevezés értelmezésének ellentmondásához. A téli hajótárolás pedig az egész Balaton turisztikai elképzelésébe illeszkedik, hozzájárul a turistaszezon meghosszabbításához. Nehéz értelmezni, hogy a népszavazás kezdeményezőjének, aki a jegyzőkönyvek szerint korábban képviselőként lelkes híve volt a kikötő tervezett helyszínen történő építésének, miért volt ilyen sürgős a tervdokumentációk elkészülte.

A konkrét számok, technológiák, üzleti tervek ismerete előtt egy ilyen értelmetlen, költséges népszavazást kezdeményezni. Ha már belevág, miért nem egy tisztességes, egyértelmű, legyen vagy ne legyen kérdést tesz fel? Mire a népszavazáshoz szükséges információk birtokában leszünk, annak eredménye a szavazás napjától számított egy év múlva érvényét veszti. Addigra, amikor pont indokolt, és aktuális lenne kikérni az itt lakók, nyaralótulajdonosok véleményét. A szükséges 290 aláírás adott, 309 áll rendelkezésre. A képviselő-testület következő ülésén ezt köteles bejelenteni, majd 30 napon belül kihirdetni a népszavazás időpontját, ami a jogszabályok alapján július közepe, augusztus eleje körül várható.

Kondor Géza Fotó: Archív

Természetesen mindent elkövetünk a népszavazás korrekt lebonyolítása érdekében, és biztos vagyok benne, hogy a látványtervek alapján el tudja mindenki dönteni, hogy a szemének hisz, vagy az ellenzők megtévesztő állításainak – mondta Kondor Géza.

Az aláírásgyűjtés, népszavazás kezdeményezője, Szabó Sándor azt kifogásolja, hogy a település vezetése nem tájékoztatja a lakosságot és az üdülőtulajdonosokat arról, hogy több alternatíva is lenne a vitorláskikötő létrehozásához.

– Magánemberként kezdeményeztem az aláírásgyűjtést, hiszen a Semsey-majornál már van egy vitorláskikötő, azt kellene fejleszteni, az más kérdés, hogy ott kicsi a terület. A Császtai-strand melletti terület szintén alkalmas lenne kikötő létesítésére. Régi terv ez már, korábban felmerült több alternatíva a létesítésre. Nem arról van szó, hogy ellenezzük a kikötőt, hanem a három kilométer hosszú partszakaszon nem kellene egyeztetés nélkül ahhoz ragaszkodni, hogy a központot építsük be. Féltjük Révfülöp értékes, vízparti központját, amely drasztikusan megváltozna a kikötő létesítésével, és csak egy kiváltságos kör birtokolhatná. Semmi sem indokolja, hogy ott létesüljön.

Nem vagyunk a település fejlődése ellen. Szeretnénk, ha a móló melletti partfal rehabilitációja elkészülne, de azt nem, hogy ott legyen a vitorláskikötő – mondta Szabó Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában