Legyünk érzékenyek a másik emberre is

2018.01.23. 08:30

Ökumenikus imahét a Krisztus-hívők egységéért

Legyünk érzékenyek a másik emberre, mondta Szemerei János evangélikus püspök az ökumenikus imahét nyitó alkalmán a Szent Mihály-székesegyházban.

Balla Emőke

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Idén a Karib-térség kapta azt a feladatot, hogy keresztény szemmel állítson össze egy olyan ökumenikus imaheti anyagot, amely szerte a világban megszólítja az embereket. A karibok történelmi hagyományaikhoz híven szerették volna megmutatni a világnak, hogy milyen múlt határozza meg a jelenüket és milyen iránymutatást szánnak a jövőben önmaguk számára.

A kereszténység története ezen a területen igen ellentmondásos. A Biblia a vigasztalás és a felszabadulás forrása lett sokak számára, akik a gyarmatosítók kezétől szenvedtek.

A Biblia a karibi térség keresztényeit arra ösztönzi, hogy foglalkozzanak azokkal a körülményekkel, amelyek jelenleg is aláássák az emberi méltóságot és az élet-minőséget.

Az imahét nyitóalkalmán szolgáló lelkészek a székesegyházban: Niederhoffer Zoltán református lelkipásztor (balról), Závodi Zsuzsanna református lelkipásztor, Szemerei János evangélikus püspök, Márfi Gyula érsek, Nagy Károly apátkanonok, Ebele Ferenc nyugalmazott plébános, Isó Dorottya evangélikus lelkész és Isó Zoltán evangélikus lelkész Fotó: Nagy Lajos

 

Szemerei János evangélikus püspök az ökumenikus imahét első alkalmán az arra a napra kijelölt téma alapján hirdette Isten igéjét: „Szeressétek hát a jövevényt, mert ti is jövevények voltatok Egyiptomban!” A püspök emlékeztetett az Ószövetség vándorló népére, az imahét témáját adó haitiek történelmére, életkörülményeire, arra, hogy a magyarok is jövevényként érkeztek a Kárpát-medencébe.

Közös Urunknak, Jézus Krisztusnak is jövevénysorsa volt földi küldetése során, fogalmazott a püspök. Mint hajléktalan, hontalan, jövevény született, majd menekülnie kellett Egyiptomba, Heródes király üldözése elől. Később, felnőttként egy írástudónak úgy válaszolt: „A rókáknak van barlangjuk, a madaraknak van fészkük, de az Emberfiának nincs hol lehajtania a fejét.”

Jézus Krisztus vállalta a jövevények nehéz sorsát, a legkiszolgáltatottabb élethelyzetet. Szembesít bennünket azzal, vajon mi hogyan viszonyulunk a legelesettebbekhez, a rászorulókhoz. Mi is jövevények vagyunk, akkor is, ha stabil, biztos családunk van és rendezett országban élünk. Vajon érzékenyek vagyunk-e a mellettünk élő emberre, segítünk-e neki, ha szüksége van rá, odafordulunk-e hozzá szeretettel? – tette fel a kérdést a püspök. Szemerei János azt mondta: hitgyakorlásunk célja a jézusi lelkület ábrázolása, a jézusi életforma megélése.

Az ökumenikus imahét veszprémi nyitóalkalmán a katolikus, református, evangélikus egyházak lelkészei szolgáltak imádsággal, igeolvasással. A bazilikában összegyűlt hívek testvérekként imádkoztak, átélték az összetartozás élményét. Veszprémben a keresztény felekezetek évek óta szorgalmazzák az egységet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában