kérik felvételüket az értéktárba

2019.04.26. 11:00

Öregdiákok találkoztak Sümegen

Továbbra is vállalja a Kisfaludy Sándor Gimnázium Öregdiákok Baráti Köre elnöki posztját Kaiser Mihály, aki 10 éve vezeti a szervezetet.

Tisler Anna

Kaiser Mihály elnök. Van olyan család, ahol a negyedik generáció érettségizett Sümegen.

Fotó: Fotó: Tisler Anna

A kör elnöke 1967-ben érettségizett a gimnáziumban. Hivatása miatt fiatalon Budapestre költözött, de tartja a kapcsolatot szülővárosával és egykori iskolájával. Sümegi ingatlanját a városnak ajánlotta fel arra a célra, hogy pályakezdő pedagógusok részére olcsó bérlakást alakítsanak ki abból.

Az elnök alapította az Év geográfusa díjat, amelyet a tanévzárón adnak át a kiemelkedően teljesítő diáknak. Több száz zenei hanganyagot, könyvritkaságot ajándékozott az iskola könyvtárának. A baráti kör értékmentő tevékenységet is végez, kutatja az egykori tanárok, szakterületükön elismertté vált diákok életét, munkásságát. Támogatta többek között a gimnázium ökoiskolává válását. Az elnök elmondta, már van olyan család, amelyiknek a negyedik generációja is Sümegen érettségizett. A tagság évente kétszer, tavasszal Budapesten, ősszel Sümegen találkozik.

Kaiser Mihály elnök. Van olyan család, ahol a negyedik generáció érettségizett Sümegen.
Fotó: Tisler Anna

Szeidlné Lakos Éva, az iskola igazgatója áttekintést adott a működésükről, külföldi kapcsolataikról, a diákok megyei és országos versenyeken elért kiemelkedő eredményeiről. Hozzátette, az iskola tanulólétszáma nőtt, jelenleg 241 diákjuk van, közülük 33 a kollégiumot is igénybe veszi.

Oszkai Réka, a sümegi értéktár vezetője a város épített, szellemi és kulturális örökségeiről tartott vetítéssel egybekötött bemutatót. Kaiser Mihály kérésére az öregdiákok döntöttek arról, hogy kérik felvételüket az értéktárba. Az elnök elmondta, hogy országosan is ritka, hogy baráti köre legyen egy iskolának, tudomása szerint Veszprém megyében csak Pápán és Veszprémben a Lovassy-gimnáziumban működik hasonló. A sümegi baráti kör alakítására az első dokumentált törekvés 1904-ben volt, amelynek anyaga jelenleg Kaiser Mihály tulajdona. 1939-ben szintén hozzáláttak a szervezéshez, de az nem volt hosszú életű, a háború ugyanis közbeszólt. Az alapító okiratot a szerző elkérte a veszprémi levéltárból és lemásolta.

A jelenleg is működő kör 1983-ban, az iskola alapításának 125. évfordulóján alakult. Az elmúlt időszakról Tölgyesi József, a város által Kisfaludy-díjjal elismert szerző ír könyvet, amelyben a mostani tanév anyaga is olvasható lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában