egy részét megtérítette

2019.04.30. 07:00

Ötmilliót sikkasztott a Pápai Sportegyesület volt elnöke

A sikkasztásért első fokon a bíróság letöltendő börtönbüntetést szabott ki a sport­egyesület volt elnökének, míg másodfokon felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

Mátételki András

A Pápai Járásbíróság ítéletével elmarasztalt 69 éves S. István 1998 óta vezette a Pápai Sport­egyesületet. A három szakosztály pénzügyeit az egyetemi végzettségű, büntetlen előéletű vádlott intézte 2015. február elejéig. Feladata volt többek között a házipénztár kezelése is. Az egyesületnél nem hívtak össze közgyűlést, nem működött a számvizsgáló bizottság.

Az ítélet indoklása szerint a vádlott 2012-től folyamatosan növelte a házipénztárban lévő összeget, ami az évben 2,2 millióra rúgott, majd 2015 elejére meghaladta a 7,4 millió forintot. Amikor az elnököt leváltották, ez utóbbi összeg hiányzott a pénztárból.

Végül is az egyesület új vezetése által elérhetetlenné vált S. István 2018. május közepéig 1,9 millió forintot térített meg. (A legnagyobb kárt a vízilabdázóknak okozta, akik súlyos millióktól estek el azzal, hogy a rendezetlen anyagiak miatt nem tudtak pályázni – MA.)

Az első fokon eljáró Pápai Járásbíróság jelentős értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt a korábban Pápán lakó S. Istvánt két év két hónap börtönre ítélte, s kötelezték a 5,5 millió forint kár megtérítésére, valamint a kamatok megfizetésére, ami közel kétmillió forint. A másodfokú bíróság, a Veszprémi Törvényszék csak jelentős értékre elkövetett sikkasztást állapított meg a vádlottnál, a szabadságvesztését egy év kilenc hónapra csökkentette, aminek a végrehajtását öt évre felfüggesztette.

Az indoklásban elhangzott, hogy változott a büntetés minősítése, figyelembe vették az idő múlását és a vádlott megromlott egészségi állapotát. A döntés jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában