2019.08.13. 11:00
Ötvenféle pörkölt főtt szürke marhából Badacsonytördemicen
A XVI. Badacsonyi szürkebarát- és szürkemarha- fesztiválra idén is ötven csapat érkezett az ország minden pontjáról, hogy a nagy hőségben is főzze a szürkemarha-pörköltet a faluháznál.
A tapolcai Tanúhegyek Egyesület tagjai minden főzőversenyen ott vannak, innen sem hiányozhattak
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló
A fesztivál első napja szokás szerint a szürkebarát borok versenyével indult, másnap pedig a karcagi vendégek főzték a birkapörköltet ebédre, de idén a Hortobágyot képviselők is bekapcsolódtak a munkába.
A megnyitóünnepségen Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő méltatta, hogy immár 16. alkalommal megrendezik a szürkebarát és a szürke marha ünnepét. – Az évek bebizonyították, hogy a gasztronómia e két jeles képviselője jól kiegészíti egymást, ezen a hétvégén mindenki élvezze a csodálatos ízeket – mondta a képviselő.
Sellyei Gábor hegybíró örömét fejezte ki, hogy a rendezvény nevébe bekerült a szürkebarát is. Kérte, hogy vigye tovább mindenki a badacsonyi borok jó hírét. Guba László, Kunmadaras polgármestere úgy fogalmazott, hogy a Nagykunságban régen nem múlt el úgy ünnep, hogy ne lett volna birkapörkölt az asztalon. Köszönetet mondott azoknak, akik éltetik e hagyományt.
Horváth Zoltán badacsonytördemici polgármester szerint az esemény arról szól, hogy baráti társaságok érkeznek ide az ország minden tájáról, hogy megkóstolhassák a badacsonyi borokat, a birkapörköltet. A polgármester megköszönte a település karcagi és kunmadarasi barátainak támogatását.
Répás József, Kiskunlacháza polgármestere arról beszélt, milyen jó, hogy a magyar értékrendet újjáélesztik néhányan, és évről évre egyre többen élvezik azokat visszatérő vendégként.
A szombati megnyitón közreműködött Krizsik Alfonz színművész. Jó ebédhez szólt a nóta, délután pedig fellépett a Tördemic Néptáncegyüttes és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes a Sipőcz Band műsora előtt. Bár szombaton is nagyon sokan voltak a fesztiválon, az esemény csúcspontja a vasárnapi szürkemarhagulyás-főző verseny volt. Az ötven csapat az ország minden tájegységét képviselve főzött a bográcsokban, kondérokban. Többen népviseletben, tájjelegű falatokat és italokat kínálva fogadták az érdeklődőket, és ahogy az lenni szokott, idén is feladták a leckét a zsűrinek.