az ivóvíz védelme kiemelt feladat

2019.06.24. 17:05

Pályázati támogatással épül csatornahálózat Zirc-Aklin

A vidékfejlesztési program keretében közel 122 millió forint támogatást nyert az önkormányzat Akli településrész szennyvízkezelési rendszerének kiépítésére, melyet sajtótájékoztatón jelentett be Kovács Zoltán térségi országgyűlési képviselő és Ottó Péter polgármester.

Müller Anikó Hanga

Megoldódik a szennyvízelvezetés Akliban, jelentette be Kovács Zoltán és Ottó Péter

Fotó: Müller Anikó Hanga

A Zirctől öt kilométernyi távolságra fekvő egyutcás faluban 38 lakásban 109 ember él. Régóta égető gondjuk a szennyvízelvezetés, de a korábbi pályázati lehetőségek egyike sem biztosított támogatást ennek megoldására.

– Eddig nem tudtunk pályázni, mert Zirc agglomeráció vonatkozásában 98%-ban megoldott a szennyvízkezelés. Tavaly módosították az egyedi szennyvízkezelés pályázati kiírását, így lehetőségünk volt beadni a kérelmünket. Nyertes pályázatunknak köszönhetően sikerül minden lakóingatlant bekötni a hálózatba, ismertette a városvezető. A megoldás azért is sürgető, mert a Magas-Bakonyban a felszíni és felszín alatti vizek szoros kapcsolatban vannak, a szennyezések a talajvízen keresztül a karsztvíz szennyezését okozhatják, ez pedig az ivóvíz bázisban eredményezhet károsodást.

Megoldódik a szennyvízelvezetés Akliban, jelentette be Kovács Zoltán és Ottó Péter
Fotó: Müller Anikó Hanga

Kovács Zoltán mindvégig az ügy segítője volt a minisztériumokkal és szakigazgatási szervekkel folytatott egyeztetések során.

– Tízéves küzdelem megoldására került most pont azzal, hogy be tudtuk vonni Aklit az egyedi szennyvíztisztítós megoldással. Az ivóvíz a legnagyobb kincsünk, annak megóvása kiemelt feladatunk, amint a környezetünk fokozott védelme is. A kormány országos szinten 7 milliárd 550 milliót fordít egyedi szennyvízkezelésre – mondta Kovács Zoltán.

A megítélt vissza nem térítendő pénzösszeg mellé a beruházás megvalósításához, mely várhatóan a jövő év végére készül el, 24,5 millió önerőt biztosít az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában