Érkezik a segítség

2019.04.17. 07:00

Pályázati támogatással újul meg két épület Sümegen és Tapolcán

Néhány héten belül elkezdik az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) tapolcai és sümegi épülete felújítását, energetikai korszerűsítését mintegy 150 millió forintos pályázati támogatásból.

Tóth B. Zsuzsa

Fenyvesi Zoltán, Horváthné Somogyi Ildikó, Szencz Lajos és Bognár Róbert, az önkormányzat turisztikai és városfejlesztési bizottsága külsős tagja a felújítandó tapolcai épület előtt Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő a projekt aláírása során elmondta, hogy országos szinten is egyedülálló, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázati támogatását nem egy település, hanem egy olyan civil szervezet kapta meg, amely 51 településről érkező fogyatékossággal élő fiatal mindennapjait könnyíti meg.

– Itt tölthetik el idejüket, együtt dolgoznak, nagy szeretettel fordulnak felénk. A társadalomnak kötelessége segíteni – mondta Fenyvesi Zoltán és örömét fejezte ki, hogy többéves előkészület után 150 millió forintból megvalósulhat a két épület felújítása.

Horváthné Somogyi Ildikó, az egyesület országos alelnöke, megyei elnöke, az intézmény vezetője elmondta, hogy 2007 óta a tapolcai és sümegi járás, de Nyirád és környéke, összesen 51 település tartozik hozzájuk, a szolgáltatást egyedülállóként nyújtják.

Fenyvesi Zoltán, Horváthné Somogyi Ildikó, Szencz Lajos és Bognár Róbert, az önkormányzat turisztikai és városfejlesztési bizottsága külsős tagja a felújítandó tapolcai épület előtt Fotó: Tóth B. Zsuzsa

– Minden település örül annak, hogy megnyertük a pályázatot, ezzel a 25 férőhely megkétszereződik a nappali intézményben, úgy, hogy Sümegen is megnyitjuk a hasonló intézményt. Így az ottaniaknak már nem kell majd ingázniuk, Tapolcán pedig felszabadulnak helyek és mindkét helyen megvalósulhat a 18 év alatti fiatalok intézményi oktatása – mondta Somogyiné. Hozzátette, hogy elkészül a tapolcai Kossuth utca 12/2. szám alatti Életlehetőség Szociális Nappali Intézmény és a sümegi Halász utca 11. szám alatti épület teljes felújítása energetikailag, valamint az akadálymentesítés. A pályázat fő célja, hogy a fogyatékkal élő fiatalokat segítse az ön­álló életvitelhez, biztosítsa számukra a munka lehetőségét és az egyenlő esélyeket. Ne kényszerüljenek arra, hogy bentlakásos intézményekben töltsék napjaikat.

A kivitelező nevében Szencz Lajos ügyvezető elmondta, hogy a cég régóta támogatja a szövetséget, amely egyedülálló munkát végez. Hangsúlyozta, hogy fontos a környezet tudatos építése annak érdekében, hogy a mindennapjaikat itt töltők jólétét biztosíthassák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában