Pápa

2017.10.11. 11:43

A vakokra és a gyengénlátókra irányították a figyelmet

Szavalattal és énekes műsorral egybekötött rendezvényt tartott a fehér bot napjához kapcsolódóan a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesületének Pápai Kistérségi Csoportja.

Polgár Bettina

A Szent István Római Katolikus Általános Iskola diákjai

Az eseménynek a pápai Városháza épülete adott otthont, ahol Nagy János, a Pápai Kistérségi Csoport elnöke szavalattal köszöntötte a jelenlevőket. Emellett a rendezvényen népdalcsokorral, valamint szavalattal kedveskedtek a Szent István Római Katolikus Általános Iskola diákjai.

Nagy János, a Pápai Kistérségi Csoport elnöke

Volf Gábor, a Pápai Kistérségi Csoport tagja felelevenítette a fehér bot napjának eredetét. – A fehér bot a vakok utcai közlekedésének közismert és elengedhetetlen segédeszköze. Alkalmazásának gondolata a francia Guilly d’Herbemont grófnőtől származik, aki egy könnyen felismerhető eszköz kézben hordásának a gondolatát vetette fel. Így jutott el a fehér bot használatának szükségességéhez, amelyet a járművek vezetői és a gyalogosok is távolról felismernek, illetve tudják, hogy közöttük vak ember közlekedik – fejtette ki.

– A fehér bot használata fokozatosan terjedt el Európában és csaknem az egész világon. Az információink mintegy kilencven százalékát vizuális élményeinkből nyerjük, ezért csak nagyon nehezen tudjuk elképzelni, miként lehet kép, látvány, azaz látás nélkül létezni. Még a szótól is elborzadunk: vakság. Áltapintatból a vak embereket elneveztük világtalanoknak, pedig nem szeretik ezt a titulust, ahogy elutasítják a szánalmat is. Helyette értelmes segítségre várnak, hogy tanulhassanak, dolgozhassanak, gyermekeket nevelhessenek, és hasznosan élhessék le az életüket – hangsúlyozta.

A Szent István Római Katolikus Általános Iskola diákjai

– A társadalom szemlélete lassacskán változik a vak és gyengénlátó emberek irányában, de sok még a tennivaló mindkét fél részéről annak érdekében, hogy az esélyegyenlőség maradéktalanul megvalósuljon. A nem látó ember ugyanolyan értékű személy lehet, mint bárki. Tudása, kultúrája, előadókészsége ugyanolyan, illetve lelkileg néha több is, mint egy egészséges emberé. Ma már ugyanúgy használ számítógépet a nem látó ember is a megfelelő program segítségével, mint bárki. Egyetemekre, főiskolákra járnak tehetséges tanulók, akik nem látnak. A fehér bot napján fennhangon mondjuk, ne sajnáljanak, segítsenek minket! – emelte ki Volf Gábor.

Az eseményen részt vett Szalainé Tihanyi Andrea, az Egyesített Szociális Intézmény vezetője, aki szót ejtett intézményük működéséről és szolgáltatásairól. Nagy János, aki ez év májusa óta tölti be a Pápai Kistérségi Csoport vezetői posztját, elmondta, jelenleg mintegy 150 tagot számlálnak, és a továbbiakban szeretnének fiatalokat is bevonni a csoportba, illetve különféle programokat, kirándulásokat szervezni.

A rendezvényen egy perces néma csenddel és mécsesgyújtással emlékeztek meg a közelmúltban elhunyt Laky Lászlóról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában