német nemzetiség

2019.10.14. 07:00

Pápán átadták az Ehrenpreis-díjat

Az idei Megyei Német Nemzetiségi Gálát és sváb bált a városban rendezték meg német nyelvű szentmisével, díjátadóval, kulturális műsorral és sváb bállal.

Laskovics Márió

20191012 Pápa Német nemzetiségi gála a Veszprém Megyei Német Önkormányzatok Közössége szervezésében Ehrenpreis kitüntetést kap a gannai Nagy Mihályné, átadja Pillernó Fódi Ilona a közösség elnöke és Heilig Ferenc a Megyei Német Önkormányzat elnöke Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

A 29. Megyei Német Nemzetiségi Gálát és sváb bált idén Pápán rendezték meg szombaton. A program német nyelvű szentmisével indult a tókerti Szent Benedek-templomban, majd a Petőfi Sándor Gimnáziumban folytatódott köszöntőkkel, az Ehrenpreis-díj átadásával, Pápa környéki csoportok kultúrműsorával, valamint sváb bállal, melyen a városlődi Johann's Kapelle zenélt.

Áldozó Tamás polgármester német nyelven köszöntötte a megjelenteket, majd Vörösmarty Éva, a Veszprém Megyei Önkormányzat alelnöke beszélt. Mint mondta, a hagyományokat, a kultúrát elődeinktől kaptuk örökül, feladatunk és felelősségünk, hogy megőrizzük, működtessük és átörökítsük ezeket a jövő generációinak. A német nemzetiségi gála szép példa a hagyomány ápolására.

Pillerné Fódi Ilona, a Veszprém Megyei Német Önkormányzatok Közössége (VMNÖK) elnöke elmondta, évente a megye más körzetében rendezik meg a gálát, illetve felhívta figyelmet az elmúlt évek fontos változásaira.

– Van német nemzetiségi parlamenti képviselő, emelkedtek a nemzetiségi önkormányzatok, egyesületek támogatásai, számos településen átvette a német nemzetiségi önkormányzat az oktatási intézmény(ek) fenntartását. Megyei szinten sok programot valósítottunk meg, tábort, egyházi fesztivált, zarándoklatot. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től 2019-re összesen 4,6 millió forint támogatást kaptunk – számolt be.

A VMNÖK 1995-ben hozta létre az Ehrenpreis-díjat, a megyei németség legmagasabb kitüntetését. Évente kétszer adományozható annak, aki tevékenyen elősegítette a megyei, illetve a hazai németség nyelvi, tárgyi és szellemi kultúrája, történelmi hagyományai megőrzését, nemzetiségi létével összefüggő más sajátosságai kibontakozását Magyarországon vagy külföldön.

A díjat Nagy Mihályné Erdősi Teréz vehette át a Gannai Asszonykórusban való közel ötven éves tevékenysége, szereplése okán.

– Meglepődtem, de nagyon örülök. A kezdetektől, 1971 óta énekelek a kórusban, anno hatunkból harminc évesen én voltam a legfiatalabb. Ahol megfordultunk, sikerrel szerepeltünk, örömöt szerezve az embereknek. Közülünk mára egyedüliként maradtam aktív tagja a csoportnak. Szeretném megérni az ötvenéves jubileumot – nyilatkozta Nagy Mihályné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában