Karácsonyi kecske?

2018.12.06. 07:00

Pénteken és szombaton találkozhatunk Joulupukkival!

2018-ban Joulupukki, az igazi finn Mikulás idén már 17. alkalommal érkezik Magyarországra. Joulupukki a nem is olyan messzi lappföldi városból, Rovaniemiből repül hozzánk.

Szauer Annamária, Horváth Virág

Gyerekek fogadják Joulupukkit, a lappföldi Mikulást a Liszt Ferenc-repülõtéren 2018. november 29-én. MTI/Balogh Zoltán

Tíznapos itt tartózkodása alatt Joulupukki több várost is meglátogat, hogy így hozza el a karácsony üzenetét Lappföldről kicsiknek és nagyoknak.

2018. december 7. Ajka

A Szabadság téren 10.00-12.30 között találkozhatnak vele a gyerekek.

2018. december 8. Veszprém

Délelőtt 10 órától 11.45 óráig a Kossuth utcán az óránál a színpadon várja a gyermekeket. Az esemény csak a karácsonyi vásár felől közelíthető meg az aluljárótól indulva.

A Mikulás eredetileg Szent Miklósnak, a Lycia római provinciában fekvő Myra püspökének népies alakja, a gyermekek védőszentje.

Gyerekek fogadják Joulupukkit, a lappföldi Mikulást a Liszt Ferenc-repülõtéren 2018. november 29-én. MTI/Balogh Zoltán

De hogyan jön a képbe a kecske?

Bármily meglepő Joulupukki neve nem Mikulás jelent, hanem Karácsonyi Kecskét. Ez egy régi északi szokásra vezethető vissza: a téli napforduló környékén kecskének öltözött férfiak járták a házakat, ijesztgették a gyerekeket vagy éppen ajándékot adtak nekik. A kecske mítosz Thor-hoz a mennydörgés istenéhez köthető, aki szekere elé pont ezeket a jószágokat fogta be. Erre emlékezve ma is népszerű a szalmakecskék állítása és ez az oka annak, hogy a legnagyobb svéd bútoráruház hazai polcain is megtalálhatjuk a szalmakecskét a karácsonyi dekorációk között. Olvass még több érdekességet a Mikulásról!

Nem egyedül dolgozik

Minden sikeres férfi mögött áll egy asszony, ez a Joulupukki esetében is így van. Felesége Joulumuori aki mindenben segíti munkáját. Mellette még számtalan manó vagyis juolutont tartózkodik a Lappföldi otthonukba.

Írhatunk is neki

Ha személyesen nem tudunk elmenni a keddi találkozó nem kell csüggedni, ugyanis Joulupukkinak van hivatalos levélcíme is ahol fogadja a küldeményeket:

Joulupukki

Joulupukin Pääposti

96930 Napapiiri

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában