lőttek a pihenésnek

2019.06.12. 14:00

Rakétavetővel sorozzák a Bakonyt, drónok repülnek Tapolcán

Amerikai rakéta-sorozatvetővel lőnek Bakonykútiban, sokszor földrengéshez hasonló élményt okozva, Tapolcánál pedig titokzatos katonai drónok nyugtalanítják a lakókat éjjelente.

Balogh Ákos

Fotó: Markus Rauchenberger/US Army

Eddig nem látott méreteket öltött a júniusi hadgyakorlat-sorozat, ritkán látott külföldi technikai eszközök nagy mennyiségben tűnnek fel a Dunántúl térségében, a lakosok egyre türelmetlenebbek és sokszor megijednek az alacsonyan még éjszakai is repülő helikopterektől, pilóta nélküli repülőeszközöktől, a különleges tüzérségi eszközök éleslövészeteitől.

A pihenés sem könnyű a lőtér környékén élőknek, Öskü és Hajmáskér közelében több helyről kaptunk jelzéseket, miszerint éjszaka földrengéshez hasonló érzésre riadnak, hatalmas robbanásokat hallanak, de az sem ritka, hogy alig néhány tíz méter magasan fél tucat katonai helikopter repül át lakott területek felett a sötétben.

A helikopterek gyakorlatairól többször beszámoltunk már, bár a műveletek céljáról nem sikerült tájékoztatást kapnunk, a földrengéshez hasonló élményről pedig megtudtuk: M142 HIMARS típusú rakéta-sorozatvetővel lőnek az amerikaiak Bakonykútiból a Tési út felett egészen az Öskü közeli lőtéri területre, ez okozza a rémisztő jelenséget, valamint a Tési út szinte egész napos lezárását. Itt meg kell jegyezni, ilyen méretű sorozatvetővel még a rendszerváltásig ideiglenesen nálunk állomásozó szovjet csapatok sem lőttek. Ezenkívül további amerikai és magyar tüzérségi eszközökkel is lövik a Bakonyt. Szerettük volna megtudni és megmutatni olvasóinknak, pontosan mi történik a lőtéren, hogyan is néz ki egy sorozatvetős éleslövészet, és miért van rá szükség, de a gyakorlat sajtónyilvános napján erre nem adtak lehetőséget, így csak egy illusztrációs videót tudunk bemutatni:

Nem csak a Bakonyban, hanem Tapolca, Nyirád, Taliándörögd térségében is mérgelődnek a lakosok, itt ugyanis este 23 óra magasságában, valamint hajnali öt óra környékén feltehetően katonai pilóta nélküli drónok végeznek repülést, a légcsavar által keltett erős berregés pedig zavarja a pihenést.

A drónok repüléséről tájékozódva megkerestük a Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs Osztályát. Tőlük megtudtuk, hogy a kérdéses időszakban egy amerikai alakulat által üzemeltetett pilóta nélküli repülő eszközök végeztek repüléseket a térségben. A repülések a Black Swan 2019 nemzetközi különleges műveleti és a Saber Guardian 2019 nemzetközi gyakorlat tevékenységét támogatták. Az eszközök alkalmazása légtér-igényléshez kötött, melynek engedélyezése minden esetben időben megtörtént.

A Magyar Honvédség és a nemzetközi gyakorlaton részt vevő szövetséges erők a vonatkozó jogszabályokat betartva törekednek arra, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarják az állampolgárok nyugalmát.

Helikopterek, sorozatvetők, drónok ide vagy oda, a pihenésnek lőttek, de higgyük el, szükség van rá, elvégre elvileg a mi békénkért dolgoznak a katonák…

Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában