Tartalmas életutat járt be

2019.08.05. 07:00

Raposka díszpolgári címet adományozott Lovász Gábornak

A település képviselő-testülete döntése alapján a község díszpolgára elismerő címre Lovász Gábort jelölte. Az elismerést a falunapon adta át a kitüntetettnek Németh Mária Anita jegyző és Bolla Albert polgármester.

Tóth B. Zsuzsa

Lovász Gábor Németh Mária Anitától és Bolla Alberttől vette át a díszpolgári címet

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Lovász Gábor 1929. augusztus 28-án született Raposkán, iskolai tanulmányait a helyi római katolikus népiskolában kezdte, majd Szigligeten aranykalászos gazdaképző iskolát végzett. 1950-ben besorozták katonának, az idő alatt Keszthelyen elvégezte a mezőgazdasági technikumot, majd a mezőgazdasági akadémiát, ahol mezőgazdasági mérnöki diplomát szerzett.

Lovász Gábor Németh Mária Anitától és Bolla Alberttől vette át a díszpolgári címet
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az 1956-os forradalom ideje alatt a diákseregek élére választották, majd a forradalom leverése után mint elsőrendű vádlottat tizenegy társával együtt bebörtönözték. Az akkoriban szerveződő termelőszövetkezeteknek azonban nagy szükségük volt az ifjú mezőgazdászok szakértelmére, ezért további fogva tartásától eltekintettek.

1959-től Taliándörögd főagronómusa volt, majd Raposkán tsz-elnök lett. 1963-tól a Veszprémi Állami Földmérési és Térképészeti Hivatalban, majd a Pápai Járási Földhivatalban dolgozott talajszakértőként. 1956-os múltja miatt csak több évnyi ingázás után kerülhetett lakóhelyére, a tapolcai járási földhivatalhoz, ahonnan 1989-ben vonult nyugdíjba.

A rendszerváltás után a helyi kisgazdapárt elnöke, Tapolca város önkormányzati képviselője, a mezőgazdasági, majd a földrendező bizottság elnöke lett. A kárpótlás során visszaszerzett egykori saját birtokain nyugdíjasként gazdálkodik a mai napig. 1991-ben Göncz Árpád köztársasági elnöktől átvette az 56-os emlékérmet.

Tartalmas életútja mellett a mai napig nagy szenvedéllyel él hobbijának, nagy szorgalommal gyűjti a régi korok tárgyi eszközeit és őrzi a velük kapcsolatos legendákat az utókor számára. Elhivatott hagyományőrző munkáját bizonyítja sok más mellett a fából készült ivóalkalmatosságok gyűjteménye, 21 darabos, páratlan szépségű csutoragyűjteménye, kalamáris-, azaz tintatartó-gyűjtemény és a tapolcai fazekasok által készített korsók gyűjteménye.

Raposkát mindig szülőhazájának érezte és érzi a mai napig. A település különböző rendezvényein több alkalommal bemutatta különféle, értékes gyűjteményeit, és szívesen kölcsönöz azokból a mai napig. A Szent György-hegyi Napok eseménysorozatának sok éve aktív résztvevője. Jó szívvel fogadja a Szent Mihály borút résztvevőit pincéjénél, ahol a borok kóstolása alatt egy múltat idéző utazáson is részt vehetnek az érdeklődők a muzeális jelleggel berendezett épületben.

Lovász Gábor ikonikus alakja a szűkebb térségnek. A 90-es éveit járva a legnagyobb hidegben és a nyári melegben is egyedül végzi a szőlőműveléssel kapcsolatos munkákat, traktort és autót vezet. Szorgalmas hozzáállása a napi munkához, a múlt értékei­nek feltárásához és megőrzéséhez egyaránt példaértékű a jelenlegi és következő generációk számára. Mindezek miatt döntött úgy a település vezetése, hogy Raposka díszpolgára legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában