fórum

2018.08.14. 14:00

Sokat számít a padragkúti lakosság véleménye

A település önkormányzata a közelmúltban Padragkúton megtartotta első városrészi fórumát, melyen a helyieket foglalkoztató kérdések kerültek fókuszba. Az érintettek felkészülten, szép számban jelentek meg a közösségi házban.

Borsos Renáta

A fórumon a Családok Átmeneti Otthona épületének megvásárlása mellett döntöttek Fotó: Futó Zoltán

A padragkútiak több probléma mentén haladtak, melyek összhangban voltak az önkormányzat által felvetett és az összejövetelen megbeszélést érintő témákkal. Prioritásként a Családok Átmeneti Otthonának jelenlegi helyzete és a kerékpárút korszerűsítése szerepelt. Az időjárás okozta intenzív esőzés hátrányos következményeiről is ejtettek néhány szót, mivel a városrész egy vízgyűjtő területen fekszik, így körültekintőnek kell lenni az árkok és a vízelvezetők állapotát illetően. A városvezetéshez ebben a kérdéskörben sok észrevétel érkezett.

A fórumon a Családok Átmeneti Otthona épületének megvásárlása mellett döntöttek Fotó: Futó Zoltán

Az önkormányzat városgazdálkodási ügyintézője, Andrónyi Miklós beszámolt a jelenlegi állapotokról és az aktuális munkálatokról. Kitért a lakosság felelősségére, hiszen a lakók feladata tisztítani és takarítani az árkokat, megakadályozva azzal a víz felgyülemlését. Napirendi pontként beszéltek a Családok Átmeneti Otthonának (CSÁO) a jelenlétéről, mely sok konfliktust idéz elő a környéken. A padragiak szerint az otthonból kiköltözők letelepednek a környéken, de sok esetben nem tartják be az együttélés szabályait. Jáger László címzetes főjegyző elmondta, az önkormányzatnak nem volt hatásköre a CSÁO működésével kapcsolatban intézkedni, mivel azt állami szervek felügyelik. Felmerült a lehetősége annak, hogy a város meg tudná vásárolni az épületet. A jelenlévők felvetették egy idősek otthonának a lehetséges működését az épületben.

A jegyző szerint azonban a településrész elöregedésének megállítása érdekében a fiatalok letelepedését célszerű szorgalmazni, aminek látványos következménye lehetne az óvoda fennmaradása. A következőkben a lakosok hangot adtak a kerékpárút korszerűsítésének szükségességére, mely számos vélemény mellett pozitívan hatna a turisztikai fejlődésre. A padragiak félelmükről is beszéltek, elmondták, hogy aggódnak az iskola bezárása miatt. Jáger László kifejtette, hogy alaptalan a feszültség az ügyben, hiszen az önkormányzati tulajdont képező intézmény a Klik működtetésében van, és köznevelési célokra használható törzsvagyon részét képezi. Az összejövetelt mind a polgármester, Schwartz Béla, mind a jegyző, mind Puskás Károly képviselő-testületi tag pozitívan értékelte. A polgármester ajánlására két választási lehetőség közül szavaztak a helyiek. Nagy többségben, közel százan a Családok Átmeneti Otthona épületének megvásárlása mellett döntöttek, míg a kerékpárút fejlesztését elenyésző számban, csupán 16-an szavazták meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában