rengeteg van belőlük

2019.06.18. 07:00

Soron kívüli szúnyogirtás indul a Balatonnál

Újabb kémiai szúnyogirtást rendel el a Balatonnál keddtől a Balatoni Szövetség (BSZ).

Tóth B. Zsuzsa, Marton Attila

Fotó: Shutterstock

A Balatonnál eddig két légi szúnyogirtást végzett el a feladatot ellátó vállalkozás – közölte kérdésünkre az irtásokat engedélyező Veszprém Megyei Kormányhivatal.

Hozzátették, hogy idén a légi biológiai szúnyoglárva és a légi kémiai szúnyogimágó irtását április 30. és augusztus 20. között engedélyezték, a feladatot a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága koordinálja. A Balaton térségében öt biológiai és a kémiai irtást végeznek el.

Az üdülőrégió önkormányzatait tömörítő szövetség elnöke, Balassa Balázs szerint talán még sosem volt ennyi szúnyoggyérítési akció a tónál a június közepéig tartó időszakban, mint idén.

Ettől függetlenül a szú­nyoginvázió elkerülése érdekében a szervezet újabb ké­miai beavatkozás elrendeléséről döntött, mely szerint június 18-tól 6400 hektáron végzik az irtást, kedvezőtlen időjárás esetén legfeljebb néhány nap késéssel.

A csapadékos május kedvezett a szúnyogok szaporodásának, ezért van szükség újabb beavatkozásra – mondta Balassa Balázs. Hozzátette, hogy az országos szintű szúnyogirtási programért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) április végén megkezdte a biológiai irtást a Balaton térségében, és azóta elvégzett egy kémiai beavatkozást is. Az üdülőrégió szúnyogirtását koordináló Balatoni Szövetség a zavartalan turisztikai szezon érdekében a csípésszámokat folyamatosan monitorozó szakértői csoport javaslatára már májusban hozott határozatot arról, hogy pluszbeavatkozást finanszíroz.

Május 23–24-én légi biológiai szúnyoggyérítést végeztek 2000 hektárnyi területen, most pedig egy soron kívüli légi kémiai szúnyogirtás lesz az önkormányzatok költségén. A szövetség elnöke szerint idén az elmúlt évekhez képest 80 százalékkal több pénzt kell összeadnia az érintett 47 balatoni önkormányzatnak szúnyoggyérítésre, hogy rendelkezésre álljon az az 55-60 millió forintnyi forrás, amely elegendő az évi négy beavatkozásra. A múlt év tavaszán a balatoni önkormányzatok pénzéből egy biológiai és egy kémiai gyérítést tudtak elvégeztetni, de az kevésnek bizonyult.

Tavaly a csapadékosabb időjárás miatt a tervezettnél nagyobb mértékben kellett védekezni, és idén is hasonló helyzetre lehet számítani. A csípőszúnyogok gyérítésében három éve megváltozott gyakorlat szerint közvetlen költségvetési támogatás helyett az OKF végezteti el a beavatkozást a szezonban, míg a turisztikai elő- és utószezonban továbbra is a helyi önkormányzatokat tömörítő BSZ látja el a feladatot. Az önkormányzatok, illetve térségek dönthetnek a nyári szezonban is pluszbeavatkozásokról a saját költségükre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában